ASSOCIACIONISME, COMARCA, SOLIDARITAT
- Redacció / Juneda

El videoclip de Talma que vol conscienciar sobre la situació dels refugiats

L’associació dedicada a les persones amb discapacitat, trastorn mental i/o risc d'exclusió social estrena imatge corporativa.

L’associació Talma, amb seu a Juneda i dedicada a les persones amb discapacitat, trastorn mental i/o risc d’exclusió social de les Garrigues, ha estrenat un videoclip que, d’una banda, és una presentació del nou logotip de l’organització i dels serveis que ofereix i, de l’altra, vol servir per conscienciar de la situació que viuen milions de persones que han hagut de deixar el seu país per motiu de persecucions, guerres, identitats o creences. Rosa Ticó, gerent de Talma, explica que l’entitat “vol mostrar la seva solidaritat amb aquest col·lectiu i ser una organització oberta i implicada en les necessitats de les persones que poden arribar al nostre territori, sigui quina sigui la seva necessitat".

Per tal que el videoclip arribi el més lluny possible, es publicarà a les principals plataformes de música i vídeo i se’n traduïrà la lletra als idiomes dels països que actualment tenen més persones exiliades, com Síria, l’Afganistan, Veneçuela, Ucraïna, Sudan del Sud, Myanmar, Somàlia, R.D. del Congo o Eritrea. En les traduccions hi col·labora l'aula d'acollida de l'escola Joan XXIII de les Borges Blanques i la iniciativa està oberta a altres aules d'acollida o centres educatius que vulguin implicar-s’hi.

La cançó del videoclip l’ha escrit el junedenc Marc Teixidó, que també hi ha posat l'acompanyament de guitarra,
juntament amb el borgenc Josep Pagès, que hi ha posat la percussió. La coral garriguenca Euridice hi ha incorporat
les segones veus, mentre que la producció, gravació i mescla musical l'ha fet Zamenhof Estudi. Finalment, l’estudi Depastademoniato s'ha encarregat de la producció audiovisual.

Nova imatge corporativa
La presentació del videoclip coincideix amb l’estrena de la nova imatge corporativa de Talma que, segons els seus responsables, vol transmetrne “consolidació, evolució i voluntat de créixer seguint la mateixa essència i valors que ha caracteritzat sempre l'entitat”. Aquest canvi és el resultat final d'una planificació estratègica que es va iniciar l'any 2019 pel creixement experimentat per l’associació en els últims anys.

Sis euros per cada euro públic
La nova imatge de Talma ja es va presentar el passat 25 de maig a les Borges Blanques, davant el Consell Comarcal i els alcaldes garriguencs, en una reunió en què també es va exposar el resultat del primer estudi sobre l'impacte social de la seva activitat, un estudi que conclou que per cada euro públic invertit en l’àrea empresarial de Talma, l’entitat en retorna 6,36 a la comunitat. 

L'anàlisi, anomenada Social Retourn of Investment (SROI), se centra en el Centre Especial de Treball (CET) de Talma, que dona feina a 41 persones, 28 de les quals amb discapacitat, trastorn mental i risc d'exclusió social que difícilment haurien pogut entrar al mercat laboral ordinari. D'acord amb el càlcul, les persones amb necessitats de suport que treballen al CET es beneficien del 25% d'aquests impactes, gràcies a la inserció sociolaboral. Les famílies reben un 10% d'aquest rendiment, pels estalvis en serveis de dia i cures, i en els treballadors de suport els repercuteix en un 5%, pel valor afegit de treballar en una empresa social.

Els percentatges més elevats són en l'impacte en les administracions públiques (30%) i en la comunitat (30%). Les primeres s'estalvien costos de prestacions per desocupació o pensions no contributives, mentre que els pobles reben l'impacte social i econòmic de persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d'exclusió, que poden ser actius i fer despesa al municipi.