COMARCA, ENERGIES
- Redacció / La Granadella , Llardecans

Comença el muntatge dels 20 aerogeneradors de Solans

És la primera central eòlica que s'erigeix a les Garrigues des del 2013. Són 20 aerogeneradors als termes de Llardecans i la Granadella.

(foto: J.V.)

Aquest dimarts, 7 de juny, s’han començat a col·locar les primeres peces de les torres de la central eòlica Solans, als termes de Llardecans i la Granadella. Després de mesos de transformació del terreny, d’obertura d’accessos i de construcció de les plataformes on va cada aerogenerador, la central comença a agafar forma en vertical. En total són 20 molins (16 al terme de Llardecans i 4 al de la Granadella), de 2,2 MW de potència cada un, 80 metres d’alçada i rotors de 120 metres de diàmetre, en una zona d’uns 150.000 m2 de superfície en conjunt.

Aquesta és la primera central eòlica que es construeix a les Garrigues des de l'any 2013, quan es van posar en marxa els tres aerogeneradors de Vilobí II a Tarrés, els més grans que hi ha a la comarca, de 3 MW de potència cada un. El projecte de Solans es va presentar per primera vegada l'any 2010 per part de la promotora Eolia Tarraco, filial d'Eolia Renovables. Va obtenir els permisos el 2011 i es volia posar en marxa el 2012, per poder rebre les primes que existien aleshores per a la generació d'energia renovable. Finalment, però, el termini per rebre-les es va esgotar el gener del 2013, l'empresa no hi va arribar a temps i el projecte es va desar en un calaix, fins que el 2019, Eolia Renovables el va reactivar, amb algunes modificacions d'ubicació, de potència i de dimensions dels aparells.

Com que la tramitació ja estava feta d'anys enrere, el projecte no va quedar subjecte als decrets de renovables de la Generalitat del 2019 i del 2021 i, per tant, va poder fer el seu camí, que es preveu que culmini aquest any.

Capital francès
Si Eolia Tarraco va ser qui va tramitar i projectar el parc, ara està en mans d'altres empreses, concretament de l'energètica francesa Engie i de Crédit Agricole Assurances, que han comprat la participació que tenia el fons d'inversió canadenc AIMCo, que era del 97%. Al seu torn, AIMCo ja l’havia comprat el 2018 al fons estatunidenc Oaktree Capital per 1.400 milions d'euros, i l'any passat la va posar a la venda per un valor que els experts calculaven en 2.000 milions.

Auliver, també d’Eolia
A banda de la central eòlica Solans, la mateixa empresa Eolia Renovables és la promotora de la central solar fotovoltaica Auliver, que també es vol ubicar als mateixos termes municipals, en una superfície de 52 hectàrees. Tant Solans com Auliver evacuarien l’energia a la subestació elèctrica vinculada al parc eòlic ja existent de Monclues.