COMARCA
- Redacció / L'Albagés

La presa de l'Albagés, premiada com a 'millor infraestructura del 2021'

En uns guardons organitzats pel Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya i que van celebrar la gala ahir dilluns, a la seu de Foment del Treball, a Barcelona.

(foto: Subd.gov.esp.Lleida)

La presa del pantà de l'Albagés ha estat guardonada amb el premi a Millor infraestructura del 2021 en la sisena edició de la Nit de les Infraestructures, celebrada aquest dilluns a l'auditori de Foment del Treball, a Barcelona. El jurat del Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya ha reconegut la importància de la presa d'Albagés per al regadiu del canal Segarra-Garrigues dels sectors 10, 11 i 14, que comprèn unes 5.000 hectàrees. El cost d’execució d’aquesta obra va ser de 90 milions d’euros i va ser promoguda per l’empresa estatal Aguas de las Cuencas de España (ACUAES), amb un conveni de col·laboració amb la Generalitat l’any 2006. Els premis també han distingit altres infraestructures com la depuradora d'aigües residuals de la Llagosta, el Moll Balears al port de Tarragona i els cinc hospitals Covid.

La presa està feta de terres, amb una tancada de plana recta i una longitud de coronació de 750 metres. Es va començar a construir l'any 2009 i es va donar per finalitzada l'octubre del 2021. La construcció la va dur a terme la unió temporal d’empreses formada per Dragados S.A. i Benito Arnó e Hijos, sota un projecte fet per TYPSA. "Suposa un salt qualitatiu per l'agricultura al nostre país, i més en un context com l'actual, on el sector primari té una importància rellevant i ara una major visibilitat mediàtica", ha apuntat el jurat del Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya, que també destaca el canal Segarra-Garrigues com un projecte de col·laboració interadministrativa i també públic-privada.

El pantà de l’Albagés té una capacitat de 83 Hm3 i una superficie inundada de 390 hectàrees. Està concebut com un embassament de regulació del riu Segre fora de la seva llera, que permet emmagatzemar cabals procedents del pantà de Rialp.