COMARCA, SALUT
- Redacció / Torrebesses

La Diputació subvencionarà els ajuntaments per la compra d'aigua embotellada

Segons s’ha acordat en una reunió amb alcaldes dels pobles afectats per l’aigua contaminada, l’ens provincial destinarà 50.000 euros en uns ajuts que gestionarà la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues. 

(foto: Diputació de Lleida)

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha anunciat aquest dimecres que l’ens provincial subvencionarà per via d'urgència les despeses per subministrar aigua embotellada als veïns i veïnes afectats per la contaminació de l’aigua de boca, que fa 13 dies que dura, i que ara estan sufragant els ajuntaments de la Mancomunitat d'Aigues de les Garrigues. L'anunci l’ha fet després d'una reunió de treball amb les alcaldies de la Mancomunitat, que s'ha celebrat a la seu d'aquesta entitat a Torrebesses, i en la que Talarn ha estat acompanyat pel vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, i pels diputats de Salut Pública, Albert Bajona, i de Promoció Econòmica, Carlos Gibert. També hi han assistit el president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, la vicepresidenta i regidora de l'Ajuntament de la Granadella, Elena Llauradó, i els alcaldes de Sarroca, Aspa, l'Albagés, Alcanó, Bovera, Llardecans, els Omellons, l'Espluga Calba, Cervià de les Garrigues, el Cogul, Tarrés, Vinaixa, Fulleda, Torrebesses, Juncosa i els Torms.

En concret, la Diputació habilitarà una partida de fins a 50.000 euros per a aquestes compres d'aigua que es fan a banda de la que se subministra amb cisternes. Segons els càlculs de l’ens provincial, en base al consum de dos litres diaris per beure i cuinar que l’Organització Mundial de la Salut estableix com a òptim, el conjunt de municipis afectats pel tall de subministrament requereixen uns 5.000 euros diaris en aigua embotellada. Fonts de la Diputació asseguren que “es vol garantir als consistoris que tindran coberta aquesta despesa, o bona part, en els propers 10 dies, a petició dels ajuntaments, que s'han adreçat a la Diputació tot i saber que no té competències en aquest cas, però sí que sempre responem quan els ajuntaments tenen problemes".

Per agilitzar el procés, a la reunió s’ha acordat que sigui la mateixa Mancomunitat la que gestioni aquests ajuts i coordini amb els ajuntaments el pagament de l'aigua que es compri. Per la seva part, Francesc Esquerda ha expressat la seva confiança que el problema es pugui solucionar aviat i que "cap a finals de la setmana vinent, gràcies als canvis en el filtratge que s'estan fent, es pugui arribar a les quantitats òptimes de plaguicides" i es restableixi el subministrament.