- Redacció / El Vilosell , Vinaixa

Desallotgen una quarantena d'infants d'una zona d'acampada del Vilosell per l'elevat risc d'incendi

Dotze pobles garriguencs han passat al nivell 3, el màxim, del Pla Alfa. Vinaixa acull el grup a l’escola, on s’estarà almenys fins dimarts.

El camp de futbol del Vilosell va ser el punt de trobada per recollir la canalla desallotjada. (foto: Aj. Vinaixa)

40 infants d’entre 7 i 10 anys i una desena de monitors d’un grup de colònies de Gràcia, a Barcelona, van haver de marxar ahir al vespre del terreny d’acampada Camí de Llops, al terme del Vilosell, al rebre l’avís dels Agents Rurals que havien de desplaçar-se a un nucli habitat, ja que a la mitjanit entraven en vigor les restriccions del màxim nivell, el 3, del Pla Alfa de risc d’incendis. Els responsables de l’acampada es van posar en contacte amb els pobles veïns i finalment va ser Vinaixa el que es va disposar a acollir-los. Diversos veïns van respondre a la crida de l’ajuntament i una quinzena de vehicles, així com el microbús del Consell Comarcal, van anar a recollir el grup al camp de futbol del Vilosell, on infants i monitors s’havien desplaçat a peu.

D’acord amb la direcció de l’escola i amb l’Oficina Jove de les Garrigues, el consistori vinaixenc va habilitar un espai al col·legi, on cap a les nou del vespre ja es va poder instal·lar el grup de colònies, que ha acampat al pati. Com que les restriccions del Pla Alfa seran vigents fins el dilluns al vespre, el grup es quedarà a Vinaixa almenys fins dimarts, quan prendran una nova decisió en funció de si s’aixequen les restriccions o no. En principi, el grup tenia programada l’estada a les Garrigues fins el dia 30 i, de fet, avui s’hi havien d’afegir infants més petits. El consistori vinaixenc els ha facilitat, també, un abonament col·lectiu a les piscines municipals i diversos veïns s’han ofert per si calia portar menjar, tot i que, de moment, no és necessari.

Dotze pobles amb restriccions
Feia una setmana que molts municipis catalans estaven sota el nivell màxim del Pla Alfa, però des de la passada mitjanit s’hi van incloure, també, dotze pobles de les Garrigues. Són Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Vilosell, els Omellons, Fulleda, Juncosa, la Granadella, la Pobla, l'Albi, l'Espluga Calba, Vinaixa. Curiosament no hi ha Tarrés, que té unes característiques climatològiques particulars.

Les restriccions excepcionals suposen la suspensió de totes les activitats de lleure com acampades i rutes esportives al medi natural (no als nuclis urbans), la limitació de les activitats de casals, colònies i estades esportives a l'entorn de l'espai on es pernocta, la suspensió de treballs agrícoles amb maquinària entre les 12 i les 6 de la tarda (excepte per collir fruita, hortalisses, segar alfals i altres herbàcies que es cullen en verd o llaurar camps de rostoll), la suspensió d’obres i intervencions a la xarxa de carreteres, inclosa la sega de vegetació de les cunetes, la restricció en l'ús de bufadors i serres radials a menys de 500m terrenys forestals i a menys de 50 de terrenys agrícoles, la limitació de circulació del transport de productes al bosc entre les 12 i les 7 de la tarda i la limitació de la circulació motoritzada al medi natural(excepte residents i activitats inajornables).

A mitjans de juny, 22 municipis garriguencs ja van estar al màxim nivell de risc d’incendi, cosa que no havia succeït mai en tanta extensió a la comarca.