LLEURE
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges es queda sense firetes per Festa Major

Els firaires rebutgen instal·lar-se en un solar del Camí de la Pujada, al considerar-lo massa allunyat del poble. L’ajuntament utilitzarà l’espai habitual com a accés i serveis de la zona de penyes, que enguany són més.

(foto: Xavi Minguella)

La Festa Major de les Borges Blanques, que se celebra aquest cap de setmana, finalment no tindrà firetes, fruit del desacord entre ajuntament i firaires per la nova ubicació proposada pel consistori. “El canvi s’ha hagut de fer perquè el tradicional espai que havien ocupat les firetes fins abans de la pandèmia s’ha hagut de destinar a les penyes, que han augmentat en mesura i en nombre, i per seguretat”, expliquen fonts municipals.

Fins ara, les firetes es posaven a l'anomenat Hort del Rabasser, en un solar entre l'institut i l'avinguda de la Sardana, i el nou lloc proposat pel consistori era un descampat del Camí de la Pujada al darrere de l’institut Josep Vallverdú, a la sortida del poble, cosa que no convencia els firaires, que ho consideren massa allunyat. “Han preferit les penyes a nosaltres”, lamenta un representant del col·lectiu, després que aquest matí s’haguessin reunit amb l'alcaldessa, el cap de la policia i el regidor d'Urbanisme. Feia dies que hi havia aquest desacord sobre la taula i avui era l’última oportunitat per desencallar la situació, però finalment no ha estat així. Alguns firaires, com el cas del propietari del Tiro Garcia, feia 30 anys que hi anaven, tot i que l’atracció com a tal, de la mateixa família, en feia 72 que visitava les Borges i altres pobles de Ponent. Només la pandèmia ho havia interromput.


Reunió entre firaires i consistori, aquest dimecres. (foto: Aj. Borges)

Des de l’equip de govern s’explica que a l’espai habitual de les firetes s’hi posarà un serpentí d’entrada a les penyes i un exhaustiu control d’accés, i s’hi traslladarà el punt lila per atendre possibles agressions sexistes, així com diversos contenidors i lavabos portàtils. Davant d’aquesta situació, els firaires han optat per portar les atraccions a altres municipis on també és Festa Major, com Vilanova de Bellpuig o Agramunt.


Espai on l’ajuntament volia posar enguany les firetes. (foto: Aj. Borges) 

Per la seva banda, l’ajuntament de les Borges portarà jocs tradicionals de fusta i alternatius com ara una tirolina, inflables, un toro mecànic o saltadors al carrer doctor Trueta per tal que aquest conflicte "provoqui la menor repercussió possible als infants i joves que volen gaudir de la festa", afirmen en una nota emesa aquest dimecres, mentre que l’espai que havia previst per a les firetes el destinarà a aparcament.

72 colles a la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs
Un dels plats forts de la Festa Major de les Borges és la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs del dissabte a la tarda, que enguany arriba a la 39a edició i a la qual s’han inscrit 72 colles. L’any 2020 es va haver d’ajornar per la Covid i el 2021 es va fer amb restriccions d’aforament i mobilitat, però enguany torna al format habitual. Un cop els gegants seran a la plaça U d’Octubre es farà el pregó, que s’ha encomanat a l'escriptora Empar Moliner.

Als correfocs hi participaran el grup de Diables, Diablesses, Tabalers i Tabaleres del Grup Recerca de les Borges i els Diables i Tabalers Els Borjuts, acompanyats de la Colla de Diables Focfoll de Bellpuig, les Colles de Diables de Gelida i Incubus i els Dimonis de Palma.

‘Dimecres borjut’ per escalfar motors
Abans de l’inici de Festa Major, la colla de diables Els Borjuts ha organitzat per aquest dimecres a la tarda i nit un seguit d’activitats lúdiques al Passeig del Terrall, amb inflables, berenar, punxadiscos i sopar.