ENERGIES, SALUT
- Redacció

ERC de les Garrigues i la federació regional del partit a Lleida adverteixen a la consellera Jordà que s'oposaran a que Tracjusa utilitzi residus com a combustible

A l’estiu, els grups municipals de Juneda i les Borges vinculats als republicans ja van expressar el seu rebuig a que la conselleria de Teresa Jordà avalés l'ús de residus. Ara, les federacions comarcal i regional també n'expliciten l'oposició.

(foto: arxiu)

La federació comarcal de les Garrigues i la regional de Lleida d’ERC han explicitat el seu rebuig a que el nou projecte de Tracjusa, ara sota el nom de BioGap, mantingui l’ús de residus com a combustible. Així ho han explicitat les federacions territorials en un article en què manifesten que “si s’opta per la incineració de residus industrials i combustibles derivats de residus inorgànics (CDR), col·laborant a augmentar les emissions de CO2, ens tindran enfront”.

Si, per contra, els promotors de la planta, la cooperativa GAP, aposta per un model “que aprofiti els subproductes orgànics, prioritzant els que genera el sector primari, perquè deixin de ser un problema per esdevenir una nova font d'energia renovable i dinamitzin l'economia local”, “ens trobaran al costat”, diu la formació. “Destinar o utilitzar altres recursos en el tractament de purins provinents de fora del sector primari afecta directament les possibilitats econòmiques de les explotacions, que ja de per si es troben extremadament sotmeses a càrregues econòmiques i administratives”, afegeixen.

L’anunci que va fer a finals de juliol el departament d’Acció Climàtica, encapçalat per la republicana Teresa Jordà, en què deia que Nova Tracjusa no es faria com estava plantejat però que mantindria el tractament de residus mitjançant la gasificació i multiplicaria per quatre la capacitat de tractament va generar molt malestar entre les mateixes files d’ERC a la comarca, que sempre s’havien oposat a aquest mètode. Unes setmanes després de l’anunci de la conselleria, els grups municipals de Juneda i les Borges vinculats a Acord Municipal (marca electoral associada a ERC) van expressar públicament la seva desavinença en un comunicat conjunt. Al seu torn, la CUP també va dir que no es quedaria “de mans plegades” i donava ple suport a la plataforma Aturem la Incineradora.

Ara, les federacions comarcal i regional d’ERC demanen al Govern “un projecte que sigui viable, equilibrat, sostenible i que posi la salut dels veïns i veïnes de la comarca al centre”. En aquest sentit, recorden que “les condicions atmosfèriques i els nivells de contaminació actuals, en especial de les Garrigues, ens alerten davant l'increment d'emissions que poden suposar nous focus industrials”. Finalment, adverteixen a la conselleria que “si el Govern actual aposta realment per rebaixar les emissions de CO2, tal com va demostrar amb la moratòria per als projectes en tràmit de noves incineradores, caldrà que acompanyi la concreció del nou projecte BioGap i vigili molt de prop el tipus d'activitat que finalment s'hi realitzarà”.