CARRETERES
- Redacció / Les Borges Blanques

Instal·len un sistema per regular la velocitat a l'autopista en episodis de boira intensa

S'avisarà els conductors amb senyals i s'instal·larà un radar de tram per fer complir la velocitat establerta segons les condicions de visibilitat.

(foto: subd.gov.esp.)

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) està instal·lant aquests dies diversos elements en diferents punts de l'autopista AP-2 al seu pas per les Garrigues que han de servir per reduir la sinistralitat en aquesta zona quan hi ha episodis de boira intensa.

El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, junt amb el Cap de la Unitat de Carreteres de l'Estat a Lleida, Juan Antonio Romero, han visitat aquest matí les obres, que es fan en un tram de sis quilòmetres, entre els punts quilomètrics 154 i 160 als termes de les Borges, Juneda i Castelldans. Aquesta zona és especialment conflictiva, ja que hi ha hagut nombrosos accidents greus, els últims dels quals el 31 de desembre passat, quan van morir tres persones en una matinada de boira densa. Es dona la circumstància, a més, que aquest tram passa molt a prop d'una fàbrica d'oliasses que a l'hivern, justament, és quan té més activitat, genera importants columnes de fum i quan hi ha anticicló no s'esvaeix.

Els aparells que s'estan instal·lant són set visibilímetres, que mesuren la visibilitat del moment i, en funció d'aquesta, es determinarà la velocitat adequada de circulació, que s'indicarà en senyals cada 500 metres. L'actuació també inclou quatre panells de missatge canviant, dos per calçada, que informaran els usuaris de la proximitat d'un tram amb possibles condicions de pas restringit o velocitat reduïda, 17 càmeres que permetran tenir informació de tot el tram de sis quilòmetres i analitzar en cada moment l'evolució dels bancs de boira. Tot plegat es complementarà amb un radar de tram per fer complir la velocitat establerta en funció de les condicions de visibilitat. Les obres tenen un pressupost de sis milions d'euros i obliguen a tallar la calçada per complet en alguns moments.