SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Convoquen una manifestació a les Borges contra la gasificació de combustible derivat de residus

Al novembre, Acció Climàtica va anunciar una moratòria a la incineració de residus que, en principi, afectava també el projecte de Tracjusa. Les seccions locals d'ERC reiteren la seva oposició a l'ús de residus urbans o industrials.

Exterior de la planta Tracjusa, on es projecte el nou sistema. (foto: Salvador Miret/ACN)

La plataforma Aturem la Incineradora a Juneda ha convocat per al dissabte 22 d'octubre, a les Borges, una manifestació amb el lema "Salut, sí! Incineradora Tracjusa, no!", en referència al projecte de Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) d'utilitzar combustible derivat de residus urbans per a l'assecatge de purins. Des del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat es va assegurar a l'estiu que el projecte no es faria tal com estava plantejat inicialment i que empresa i Govern treballaven en un d'alternatiu; aquest, però, manté la gasificació de combustible derivat de residus, que és la principal preocupació dels opositors a la planta pels possibles efectes sobre la salut. Mesos enrere, la mateixa conselleria havia anunciat una moratòria a la incineració de residus que incloïa el projecte de Tracjusa.

El nou passaria de tractar 100.000 tones anuals de purins a 400.000. La plataforma ha reactivat la seva campanya i, a més de la manifestació, organitza noves xerrades, com les del 30 de setembre a Torregrossa, el 7 d'octubre a Arbeca, el 14 a Juneda i el 21 a les Borges.

Manifest de seccions locals d'ERC
D'altra banda, els militants de les seccions locals d'ERC d'Arbeca, les Borges i Juneda han emès un comunicat conjunt en què reiteren la seva "oposició rotunda" a la combustió de residus urbans o industrials. La federació de les Garrigues i la regional de Lleida dels republicans ja van advertir al setembre a la consellera Jordà que si s'optava per aquesta via "ens tindran enfront". Al mateix temps, les seccions locals s'ofereixen "a fer costat als ramaders" per tal que les administracions i les grans integradores puguin tractar les dejeccions "en el marc de l'autèntica economia circular", que permetria, asseguren, obtenir biogàs, adobs orgànics i altres productes similars "emprant tecnologies que ja s'utilitzen eficaçment en altres llocs i sense barrejar-ho amb la gestió de residus forans, una activitat absolutament desvinculada de l'activitat ramadera".