CULTURA
- Redacció / Torrebesses

Torrebesses acull un concert tribut al guitarrista i compositor Emili Pujol

El Cercle Guitarrístic a Catalunya organitza el 13 de novembre un acte solemne al cementiri de Lleida i un concert tribut el mateix dia a Torrebesses, on també estava vinculat el músic.

El Cercle Guitarrístic a Catalunya ha organitzat per al diumenge 13 un homenatge al guitarrista, pedagog, musicòleg i compositor Emili Pujol, fill de la Granadella. L'acte té dos emplaçaments, primer al cementiri de Lleida, on a les 12 del migdia es faran parlaments, una ofrena floral i unes breus interpretacions en guitarra, i després, a la tarda, al Casal de Torrebesses tindrà lloc un concert tribut del grup orquestral Ensemble XXI, amb la soprano Eugènia Boix i la direcció de José Antonio Chic. Al cementiri de Torrebesses es preveu que hi diguin unes paraules la tinenta d'alcalde de Lleida, Montse Pifarré, i el regidor David Melé, així com les regidories de Cultura de la Granadella i de Torrebesses. 

Figura il·lustre
L'homenatge es fa amb motiu de l'aniversari de la mort d'Emili Pujol, que va ser el 15 de novembre del 1980, i l'objectiu, segons explica Jordi Pizarro, del Cercle Guitarrístic a Catalunya, és "recordar a institucions públiques i ciutadania en general que a les Terres de Lleida, a part d'Enric Granados i Ricard Viñes, hi ha aquesta altra gran figura". "Dins de la tasca que fem de recuperar la memòria guitarrística catalana, Pujol és un gran il·lustre", afegeix. No obstant, l'impulsor de l'homenatge lamenta que la música del garriguenc pràcticament no es toca avui dia i explica que, a més, estan desapareixent els seus deixebles directes.

Pujol va néixer a la Granadella i va viure en un mas entre aquest poble i Torrebesses, el Mas Janet, on va compondre bona part de les seves obres. El seu llegat documental, fotogràfic i de guitarres es troba actualment a les instal·lacions de l'IEI, tot i que hi ha un projecte per traslladar-lo i exposar-lo a la Granadella, on la biblioteca municipal porta el seu nom. A part d'un homenatge com aquest, i com el que es va fer el 2011, el Cercle coordina també el festival Garrigues Guitarfest i el Simpòsium Emili Pujol.