ENERGIES
- Redacció

S’ajorna el debat sobre el Fons de Transició Nuclear, que podria beneficiar entre sis i catorze pobles garriguencs

ERC va portar la proposició de llei del PSC per modificar i ampliar aquest fons al Consell de Garanties Estatutàries i caldrà esperar el dictamen d'aquest organisme. Els últims dies, però, s’han produit aproximacions sobre aquesta qüestió.

Reunió d'ajuntaments i consells comarcals a Mòra d'Ebre (Foto: ACN)

El Parlament havia de votar el dimecres 23 de novembre una proposició de llei del PSC per modificar i ampliar el Fons de Transició Energètica, un ajut del Govern dotat de 24 milions d’euros per donar resposta al futur tancament de les centrals d'Ascó i Vandellòs.

Els socialistes volien ampliar la dotació econòmica fins als 60 M€ i el radi de municipis beneficiaris dels 20 km als 30 km de les centrals. Un dia abans del debat parlamentari, ERC va portar el text al Consell de Garanties Estatutàries i caldrà esperar el dictamen d’aquest organisme. 

Els darrers dies, però, s’han produit aproximacions entre les parts. ERC va enviar una proposta a tots els grups per ampliar la quantitat fins al 60M€ que proposaven els socialistes, els quals suposen el 50% de la recaptació de l'impost per al Fons Nuclear. Tot i així, acoten el radi d'impacte a 25 km de la central, donant prioritat als ajuntaments del Penta 1, és a dir, aquells a 10km de la central. 

El 21 de novembre, els presidents dels consells comarcals de les Terres de l'Ebre van convocar els ajuntaments situats a un radi de 20 km de les nuclears. De les Garrigues hi van assistir Bovera, Llardecans i Maials, però no Almatret, Bellaguarda ni la Granadella.

Els presidents dels consells rebutjaven augmentar el radi del Fons de Transició Nuclear, perquè suposaria incloure nuclis més grans, com Reus o Vila-seca en el cas de Vandellòs. Per a les Garrigues, augmentar el radi fins al 30 kms significaria incorporar l'Albagés, Alcanó, el Cogul, Granyena, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, els Torms i Sarroca.

Després de la reunió del 21 de novembre, l'alcalde de Bovera lamentava que el seu municipi no pogués formar part del Penta 1, ja que el terme municipal es troba a pocs més de 400 metres d'aquest límit.  

Amb el nou límit de 25km, el Fons podria repercutir, caldrà veure de quina manera, en els sis pobles que es troben a 20km en línia recta d’Ascó: Almatret, Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Llardecans i Maials; així com també a Granyena, el Soleràs, els Torms i Torrebesses.  

AMPLIACIÓ 

La Junta de Portaveus ha fixat el 29 de novembre l'ordre del dia de la propera sessió parlamentària, que se celebrarà del dimarts 13 de desembre al dijous 15. El dimarts es farà el primer debat en lectura única de la proposició de llei presentada pel PSC per modificar i ampliar el Fons de Transició Nuclear. Si s'acaba validant, el dijous del mateix ple es podria fer el debat final i la votació, passades les 48 hores de termini d'esmenes.