DRETS
- Redacció / Castelldans

L'alcalde de Castelldans prohibeix una xerrada si la fa el portaveu d'Ipcena

La plataforma Aturem la Incineradora tenia previst fer demà una sessió informativa sobre el projecte de Tracjusa però l’alcalde nega l’ús d’espais públics si hi ha Joan Vàzquez com a ponent.

(foto: arxiu)

L’alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, ha emès aquest dijous un decret d’alcaldia en què denega l’ús de cap espai públic a la plataforma Aturem la Incineradora per a la xerrada que aquesta tenia previst fer demà si entre els ponents hi ha Joan Vàzquez, portaveu d’Ipcena, entitat que dóna suport a la plataforma. La plataforma havia demanat la sala del Centre de Serveis de l’antic Foment Agrícola i Republicà per fer una xerrada sobre el projecte de la planta de Tracjusa al municipi veí de Juneda, on els promotors volen fer servir residus urbans com a combustible.

Segons expliquen representants de la plataforma, l’alcalde els va demanar d’avançar l’hora d’inici per deixar lliure la sala per a altres activitats, i així s’hi van avindre. Uns dies després, membres de la plataforma, entre els quals el portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, van anar a Castelldans a repartir fulletons informatius de la xerrada i, a l’entrar al bar, haurien trobat l’alcalde i l’haurien instat a assistir a l’acte. Llovera, però, els va dir que si hi participava Vàzquez no permetria fer ús de la sala.

Consultat per aquest periòdic, l’alcalde es reafirma en el veto al portaveu d’Ipcena perquè, segons explica, “és un maleducat i només busca confrontació, i ara Castelldans és un poble molt tranquil”. “Joan vàzquez està vetat a Castelldans”, diu Llovera. La polèmica, segons l’alcalde, tindria l’origen un acte públic de fa uns anys en què el mateix Vàzquez hauria estat poc respectuós amb els membres del consistori. “Si els ponents de la xerrada són uns altres, la sala la tenen, però si és Joan Vàzquez, no”, manifesta. En aquest sentit, el decret emès avui especifica que si la plataforma decideix canviar de ponent, caldrà que faci una nova sol·licitud amb el nom “i s’estudiarà”.

Des de la plataforma i des d’Ipcena defineixen el veto com una “actitud dictatorial” i un fet “gravíssim d’intolerància, odi i discriminació”, per la qual cosa portaran el cas a Fiscalia “per negació i vulneració de drets i llibertats públiques”. La mateixa xerrada s’ha fet recentment amb normalitat a municipis propers a Tracjusa com les Borges Blanques, Juneda, Puiggròs, Arbeca i Torregrossa.