OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges celebra la Fira de l'Oli en plena normalitat però en un context d'escassa producció

A més de l'oli, el certamen que se celebra del 20 al 22 de gener a les Borges Blanques dona especial protagonisme a les demostracions gastronòmiques de xefs reconeguts.

(foto: Xavi Minguella)

Ara sí. La Fira de l'Oli i les Garrigues, que se celebra a les Borges Blanques entre el 20 i el 22 de gener, arriba amb tots els ets i uts, en format presencial i sense mascaretes, sense certificats Covid a les demostracions gastronòmiques, amb tots els productes que es vulgui damunt dels taulells i amb el retorn d'actes multitudinaris que l'any  passat no es van fer, com el concert del dissabte a la nit o els Tres Tombs del diumenge al matí. Enguany, l'únic que pot fer témer el Patronat organitzador del certamen és la incontrolable climatologia, que els dies abans, en l'anomenada setmana dels barbuts, augurava un fred intens.

I la climatologia també és la causant del principal handicap amb què es troba el sector oleícola en aquesta campanya: la davallada de la producció d'oli, que és la meitat, aproximadament, que la d'un any normal degut a la forta sequera. Això ha portat, de retruc, a un augment de preus, també per compensar l'augment sostingut de costos que pateix el món agrari. Aquest context fins i tot ha frenat les habituals exportacions d'oli a l'engròs, però si a algú no volen desabastir cooperatives i molins és al client de proximitat, el de la venda al detall. I aquí és on entra en joc una fira com la d'aquest cap de setmana, en tant que aparador del producte estrella de la comarca, espai de divulgació dels seus matisos i múltiple punt de venda a assistents del país. Al Pavelló de l'Oli hi haurà una vintena d'expositors entre cooperatives i molins particulars, la majoria de la comarca però també d'altres indrets, amb algunes baixes respecte l'any passat i també algunes altes. 

El pes de la gastronomia
A diferència d'altres productes, l'oli va lligat indefectiblement al menjar. D'aquí el pes que tenen al programa les demostracions gastronòmiques. A tota hora del cap de setmana hi ha algun xou cooking, algun tast, alguna presentació de producte, algun maridatge. Jordi Ribalta, regidor de Promoció Econòmica, Fires i Mercats de l'Ajuntament de les Borges i gerent del Patronat Fira de les Garrigues, explica que "és una fira dinàmica, no estàtica, que té activitats en tot moment".

Destaca, en aquest àmbit, la invitació a xefs que, entre tots, sumen sis estrelles Michelin (tres dels Germans Torres, una d'Oriol Ivern, del restaurant Hisop de Barcelona; una de Xixo Castaño, del restaurant Malena de Gimenells, i una de Pep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou). També hi seran Lluc Crusellas, que al novembre saltava a la palestra mediàtica com el millor mestre xocolater del món, Arnau París, guanyador del concurs Masterchef 9 i actual copresentador del programa Cuines, de TV3, i cuiners com Xavier Benet, Gonzalo Ferreruela, Luis Bonillo, Albert Capdevila, Joseba Cruz i Ramon Tudela. Entre les seves demostracions, els tastos i maridatges, els tallers gastronòmics i els grans àpats populars com els esmorzars, la fideuà, la cassola de tros o la caragolada, hi haurà més de 40 activitats d'aquest tipus, concentrades principalment als espais Territoris i Tu, de la Diputació, Espai Gastronòmic i Espai Cuina, terreny de joc de l'Escola d'Hoteleria de Lleida. Segons explica l'alcaldessa, Núria Palau, s'ha hagut d'ampliar l'horari el dissabte perquè s'hi ha inclòs, per primera vegada, un xou cooking a les vuit del vespre.

Abans de la Fira, Palau i una representació del consistori, junt amb una cinquantena de ciutadans de les Borges, van ser el passat 14 de gener a la Seu d'Urgell per presentar el certamen i conèixer la vinculació de l'Alt Urgell amb el món dels formatges, ja que la Fira de Sant Ermengol serà la parella de l'agermanament d'enguany.
A nivell institucional, la Fira de l'Oli serà inaugurada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. És la primera vegada des del 2013 que talla la cinta la màxima figura institucional del país. 10 anys enrere ho va fer l'aleshores president Artur Mas. Mas encapçalarà, precisament, un acte de reconeixement "als qui han ajudat a fer la fira gran", que tindrà lloc el dissabte al matí.

Olis finalistes
Pel que fa estrictament a l'oli, un dels moments més esperats del certamen és la proclamació dels guanyadors de cada categoria, que es fan públics el divendres a la tarda. Els finalistes d'aquesta edició són: com a petits productors, Arbequí de Vila-sana i Hostal Restaurant Benet +Art etiqueta negra en la categoria verd amarg; Raig d'arbeca-Suo Tempore i Hostal Restaurant Benet +Art etiqueta marró en fruitat verd dolç i cooperativa del Soleràs i Mas Montseny-Coratina Premium en fruitat madur. Pel que fa a grans productors, els finalistes són Cuadrat Valley-Elixir Despinyolat i Olicastelló Arbequina en categoria verd amarg; Fruits de Ponent-Kylatt i cooperativa la Granadella-Degustus Selecció Especial en verd dolç i Molí del Pau i cooperativa Sant Isidre de les Borges en fruitat madur.

Activitats paral·leles
Com és habitual, més enllà dels estands, l'oli i la gastronomia, la Fira aglutina també altres tipus d'activitats, algunes de les quals especialment multitudinàries, com el concert del jovent, els Tres Tombs i la Cursa de l'Oli. La cita esportiva compleix 20 anys i aplegarà 500 corredors.