FAUNA
- Redacció / El Vilosell , La Pobla de Cérvoles

On és l'euga Luna?

Té 33 anys i cataractes en un dels ulls. Va desaparèixer fa vint dies d’una finca de la Pobla de Cérvoles, on pasturava amb sis cavalls més. Segons el cuidador, el recinte no estava obert ni trencat. Tampoc hi havia marques de vehicles.

L'euga Luna, en una foto del 2018 (Foto: X.S./L.R.)

L’euga Luna, una femella de 33 anys, vella i amb cataractes en un dels ulls va desaparèixer el 4 de gener d’una finca de la Pobla de Cérvoles, on el cuidador Xavier Sis la tenia amb sis cavalls més. Segons explica Sis, la tarda del dimarts l’havia vist amb els altres animals quan els va anar a donar menjar, mentre que el matí següent, quan hi va tornar, no hi havia ni rastre de l’euga.

Seguint amb les paraules del cuidador, el recinte amb pastors elèctrics en què es trobaven els cavalls no estava obert ni trencat. Tampoc hi havia marques properes de vehicles que fessin pensar en un robatori. Des de llavors, ningú ha vist l’animal. “És un misteri que no podem resoldre” conclou Sis, que ha estat recorrent el terme sense parar.

La propietària de la Luna, Laura Rascón, expressa la seva desesperació per l’esvaniment de l’euga. “He demanat ajuda a tot arreu. Em trobo sola” explica, i afegeix “estic esgotada físicament i mentalment”. Rascón viu a Sitges i pagava a Sis per tenir la femella en semillibertat, i per un altre èquid que va morir poc després de deixar-lo a les Garrigues. Des de fa vint dies puja sempre que pot a la Pobla de Cérvoles i el Vilosell per intentar trobar l’animal. Ha parlat amb caçadors, amb pagesos, amb veïns, amb els Mossos d’Esquadra i el Seprona, però ningú té resposta. 

Rascón creu que l’animal va ser robat. Afegeix també que “la situació no és clara” i que es penedeix d’haver deixat la Luna a les Garrigues. Xavier Sis observa que l’euga "era vella, com a cavall és inacceptable", pel que descarta un robatori. Així doncs, té la hipòtesi que l’animal es podria haver escapat per “anar a morir”. Sigui com sigui, tots dos creuen que és molt estrany que ningú s’hi hagi creuat en tot aquest temps.

L'euga va ser adquirida per Rascón d'una granja fa més d'una dècada. L'animal rebutjava el contacte humà, a excepció del de la propietària. Sis en cuidava com a particular, junt amb altres cavalls que han patit maltractaments, per “ajudar-los” i “donar-los una vellesa bona”. 

Fa dies, la Pobla de Cérvoles i el Vilosell van emetre pregons alertant de la desaparició de l’animal. Si algú té notícies de l’euga, pot contactar amb la propietària, Laura Rascón, al 666 123 741.