ENERGIES
- Redacció / Juneda , Les Borges Blanques

Juneda va posar l'any passat més instal·lacions solars que les Borges

El 2022, la comarca va posar en marxa un 284% més d’instal·lacions que el 2021, seguint el creixement exponencial iniciat a finals del 2019.

(foto: Becquel)

L’any passat, a Juneda es van posar en marxa 74 instal·lacions solars d’autoconsum, una xifra rècord, tant al municipi com a la comarca. L’any anterior, al mateix poble se’n van posar només 8. Aquest gran augment està en sintonia amb el boom que es viu a les Garrigues i arreu del país des de finals del 2019, amb creixements exponencials trimestre rere trimestre. Al conjunt de municipis garriguencs, tant de la comarca administrativa com de la històrica, el nombre d’instal·lacions sobre teulada ha crescut un 284% en l’últim any.

La xifra de Juneda supera fins i tot la de les Borges Blanques, on el 2022 es van posar 72 instal·lacions, tot i ser quasi el doble de gran en població. Sumant els últims tres anys, però, el total d’instal·lacions fotovoltaiques a la capital comarcal supera les de Juneda en el mateix període. Igualment, la potència instal·lada a les Borges l’any passat va ser superior, ja que algunes de les instal·lacions eren de major dimensió, en algun cas de més de 100 kV.

Altres municipis que destaquen per l’increment d’instal·lacions són Torregrossa, que va passar de tres el 2021 a 31 el 2022, Sarroca de Lleida (de 2 a 12), Castelldans (de 2 a 14), Arbeca (de 12 a 25) o la Granadella (de 3 a 17). En conjunt, amb instal·lacions d’autoproducció tots els pobles garriguencs disposen de poc més de 4 MW de potència.