RAMADERIA
- ACN/Redacció / Arbeca

Detectat un focus de grip aviària en una granja d'Arbeca

El cas obliga a sacrificar 9.000 galls dindi de l'explotació, però també se sacrifiquen els de dues granges més i 50.000 guatlles d'una altra situades a menys d'un quilòmetre.

(foto: Anna Berga/ACN)

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha iniciat el sacrifici de 37.000 galls dindi i 50.000 guatlles per un cas de grip aviària que s’ha detectat a Arbeca, una vegada s'ha confirmat el focus a través del laboratori estatal de referència de Veterinària d'Algete, a Madrid. La infecció es va detectar dissabte, dia 4, per part del veterinari de la mateixa explotació i dos dies després ho van confirmar els resultats del laboratori, de manera que es va procedir a l’eliminació dels 9.000 galls de la granja.

Tot i que la normativa no obliga a sacrificar-ne més, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha explicat avui en roda de premsa que s’ha optat per matar 28.000 galls dindi més de dues granges “relacionades epidemiològicament” i 50.000 guatlles d’una altra explotació pròxima, tot i que els resultats en aquests casos havien sortit negatius. Dins el radi de 3 km al voltant de la granja afectada hi ha mitja dotzena més d’explotacions, on el departament no considera necessari, de moment, fer cap més sacrifici, tot i que sí que s’hi immobilitza l’aviram i s’ha establert una zona de vigilància a 10 km a la rodona.

Aquest és el primer cas de grip aviària a Catalunya des del 2017, quan se’n va detectar un a les comarques gironines, en aquell cas en ànecs d'engreix. Segons el departament, les manifestacions de la malaltia en els animals són molt evidents, amb estats febrils, més mortalitat de l’habitual i animals que deixen de beure o menjar.

La principal hipòtesi de l’aparició del virus a la granja afectada és una entrada de material extern, probablement palla, que hauria estat en contacte amb aus silvestres infectades. La directora general ha recordat que el virus de la grip aviària és “pràcticament impossible” que es transmeti als humans, tampoc pel consum de carn ni ous, i en aquest sentit ha volgut donar un missatge de calma. Guillaumes ha destacat, també, “l’agilitat” amb què assegura que s’ha aplicat el protocol. Fins fa un anys, la vigilància d’aquesta malaltia es concentrava en els períodes d’arribada d’aus migratòries, però la directora general explica que ara ja és endèmica i, per tant, la vigilància es fa tot l’any. Dels 612 anàlisis que es van fer l’any passat en aus silvestres, 12 van donar positiu.

Entre Generalitat i Estat es faran càrrec de les indemnitzacions a les quatre granges on es fan els sacrificis, que van en funció del nombre d’animals i de l’edat d’aquests. Per a la granja on es va detectar el virus la indemnització serà de 60.000 euros, a les altres dues de galls dindi serà de 54.000 i 46.000, i a la de guatlles, de 19.000. El Govern també assumirà els costos del sacrifici, la neteja i la desinfecció.