EQUIPAMENTS
- Redacció / Almatret

Almatret estrena el Centre d'Interpretació de les Energies amb unes jornades formatives

Situat a l’edifici de les antigues escoles, que van tancar el 2011, acull a partir de dijous unes jornades formatives per a estudiants de Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional.

Aquest dijous, 23 de febrer, arrenquen a Almatret les jornades formatives Almia per a estudiants de Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional, amb una dotzena de centres educatius participants. No són les primeres sessions sobre energia que es fan per a escolars en el marc d’aquest projecte però sí les primeres en què es podran utilitzar íntegrament les noves instal·lacions del Centre d’Interpretació de les Energies, amb la qual cosa es dona l’equipament per estrenat. De fet, en les últimes setmanes ja s’hi han fet formacions específiques per als monitors que impartiran els tallers, professionals procedents de la Universitat de Lleida i formats en magisteri i en energies renovables.

El Centre d’Interpretació de les Energies (CIE) està situat a l’edifici de les antigues escoles, que van tancar el 2011 per manca d’alumnes, i té un espai museïtzat sobre energies renovables i eines de realitat virtual per reforçar la formació. Fins ara, les activitats se centraven al pati del recinte, on hi ha una instal·lació híbrida d’emmagatzematge tèrmic i elèctric fotovoltaic que forma part d’un projecte experimental europeu, i a la sala d’actes del Casal, a més de visites a aerogeneradors de la zona i a una subestació elèctrica. Ara, el Centre ofereix un espai adequat per als tallers i visites i posa a disposició dels usuaris eines de realitat virtual per aprofundir en el coneixement de les energies renovables. Paral·lelament, una part de l’edifici de les antigues escoles es va convertir en alberg fa tres anys.


En les últimes setmanes s’han fet tallers formatius per als monitors. (foto: Almia)

Les jornades que començaran aquesta setmana, en què s’han inscrit centres de les províncies de Lleida, Tarragona i Osca, constaran d'una visita al CIE, la realització de tallers pràctics experimentals i una ruta per diferents instal·lacions generadores d'energia i distribució d'Almatret. En el marc dels tallers, l'alumnat té l'oportunitat de conèixer de primera mà el funcionament d'aerogeneradors, camps termosolars, horts solars fotovoltaics o una subestació elèctrica.


Una de les instal·lacions que hi ha al pati del recinte. (foto: arxiu)

L’any 2022, prop de 400 joves d'una desena de centres educatius de les comarques de Lleida van participar en les visites i tallers formatius del projecte Almia. A banda del CIE, Almia convoca des de fa uns anys els premis Almia Educativa, oberts a tots els centres educatius de Catalunya per promoure i reconèixer la tasca formativa sobre recursos energètics sostenibles, nets i respectuosos amb el medi ambient. Entre totes les categories es reparteixen més de 2.000 euros en xecs regal per a material escolar. Per a l’edició d’enguany es poden presentar propostes fins al 30 d'abril.