ENERGIES
- Redacció / El Soleràs , Granyena de les Garrigues

Surt a informació pública la central solar Els Mallols 2, a Granyena i el Soleràs

L’empresa Forestalia reprèn el projecte, que havia quedat aparcat arran de la modificació del Decret de renovables de finals del 2021. Ocuparia quasi 50 hectàrees de superfície.

En vermell, l'àrea que ocuparia la central i, en blau, la línia d'evacuació.

El DOGC d’aquest dimarts publica l’anunci pel qual se sotmet a informació pública la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia i de construcció, l’autorització del porjecte d’actuació específica d’interès públic en sòl no urbanitzable i l’avaluació d’impacte ambiental del projecte de planta solar fotovoltaica Els Mallols 2, que promou l’empresa aragonesa Forestalia, junt amb la firma BlueProm de Francesc Carulla, als termes de Granyena i el Soleràs. 

Es tracta d’un projecte que ja havia estat sobre la taula temps enrere i que va quedar aparcat arran de la modificació del Decret de renovables per part del Govern de la Generalitat, que obligava la majoria de projectes a refer els tràmits. Poc a poc, part d’aquella allau de projectes que hi va haver a les Garrigues va reapareixent, com és el cas dels Mallols 2, una central que ocuparia 46,95 hectàrees en blocs dispersos de parcel·les als dos termes municipals, amb una potència de 35 MW i una línia d’evacuació subterrània que connectaria amb la futura subestació Granyena, un dels punts on la polèmica línia d’alta tensió Lupus, promoguda també per Forestalia, té previst passar, procedent del Baix Cinca i amb destinació final a Pierola. Al seu dia, aquesta línia va rebre 1.966 al·legacions.

Forestalia també promou la central solar Montsona 1, al terme de Llardecans, i anteriorment havia presentat projectes solars com Els Mallols 1 (Granyena, el Soleràs i la Granadella) i Els Vedats (la Granadella), que van ser rebutjat per l’Administració, o Els Rasos (el Soleràs i els Torms), sobre el qual no es va arribar a pronunciar el Govern.