DRETS
- Redacció / Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges repartirà copes menstruals i compreses de roba a persones de 18 a 20 anys

Ho ha anunciat el consistori durant la concentració del 8M. El kit es repartirà a partir de l’abril. Per la seva banda, la Generalitat també repartirà productes menstruals reutilitzables en diversos punts, entre els quals CAP i centres de secundària.

(foto: Aj. Borges)

En el marc dels actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de les Borges Blanques ha anunciat aquest dimecres que a partir de l’abril repartirà una copa menstrual i dues compreses de roba a les persones de 18 a 20 anys de la població que ho demanin, en una campanya que porta per lema “Menstruació lliure de residus i tabús”.

La iniciativa coincideix amb l’anunci que el govern de la Generalitat va fer ahir, segons el qual facilitarà productes menstruals reutilitzables gratuïts a totes les dones amb la regla a Catalunya. Es tracta d'una de les mesures previstes en el Pla Integral d'Equitat Menstrual, que garantirà l'accés a copes i calces menstruals i compreses reutilitzables a un total de 1,8 milions de dones. D'altra també, s'instal·laran diversos dispensadors de productes menstruals no reutilitzables –fets de cotó orgànic– per situacions d'emergència, o bé destinats a les dones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Aquesta campanya de la Generalitat es desplegarà entre el 2023 i el 2025 i es vehicularà a través de la xarxa de serveis del Departament d'Igualtat i Feminismes, així com dispensadors en centres educatius i universitats, equipaments juvenils, centres d'atenció primària, equipaments de serveis socials, centres d'atenció a les drogodependències, equipaments culturals, Ferrocarrils de la Generalitat o comissaries dels Mossos d'Esquadra, entre d'altres. El pla inclou també l'accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les dones que tenen la regla, que es podran recollir a diversos punts d’arreu del país, encara per concretar, on es proporcionarà també informació i assessorament per al seu ús. Segons va informar la consellera, Tània Verge, la distribució gratuïta de productes menstruals sostenibles es continuarà fent a través dels centres de secundària de tot Catalunya i es repetirà cada curs.

Jornada sobre emprenedoria femenina
A banda de l’anunci del repartiment de copes i compreses, a la concentració que s’ha fet aquest matí al davant de l’Ajuntament de les Borges s’ha llegit el manifest institucional de l'Institut Català de la Dona (ICD) i s’ha presentat una altra campanya, aquesta de cartells per visibilitzar dones que treballen en professions molt masculinitzades. D’altra banda, aquest vespre s’inaugura l’exposició “La Veu de Totes”, a càrrec d'Alba Torrelles i Carmen Ortiz, al Casal Marino de la capital garriguenca. Ahir dimarts, la biblioteca va acollir una xerrada sobre dones escriptores.

Tancarà el cicle d’activitats relacionades amb el 8 de març a les Borges una jornada d'emprenedoria femenina, organitzada el divendres dia 10 conjuntament amb l’empresa Frida Digital, al Centre d'Empreses Innovadores (CEI). Hi haurà una entrevista en directe sobre emprenedoria local, un taller de motivació, una xerrada, un tast de vins i productes locals i un xoucooking, entre altres.