MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / Arbeca

Arbeca recorda els seus deportats als camps nazis amb la col·locació de sis 'stolpersteine'

L’acte es fa aquest diumenge, presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, que posteriorment visitarà l’Espai Macià de les Borges.

Finalment, les onze llambordes Stolpersteine que havien d'arribar l'any passat per ser col·locades a tres municipis garriguencs en record de persones deportades als camps nazis ja són a la comarca. Sis que corresponen a Arbeca, tres a la Granadella i dues a la Pobla de Cérvoles. El primer poble a col·locar-les serà Arbeca, en un acte que tindrà lloc el diumenge 19 de març al matí i que comptarà amb la participació de la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart, que posteriorment visitarà l'Espai Macià de les Borges. 

Els sis arbequins homenatjats són Alexandre i Ramon Esqué Motlló, Pau Montero Canet, Estanislau Perera Bellmunt, Josep Sans Sumalla i Antoni Folch Pons. Arbeca serà el segon municipi garriguenc a col·locar Stolpersteine, després que Juneda ho fes l'octubre del 2021. El projecte el promou la Fundació Gunter Demnig a nivell mundial per posar nom i donar visibilitat a les víctimes de la deportació durant la Segona Guerra Mundial. A Catalunya el coordina el Memorial Democràtic i a les Garrigues l'impulsa el Centre d'Estudis de les Garrigues.

A la Granadella es preveu col·locar tres Stolpersteine a finals d’abril, en el marc de les jornades de memòria històrica, i a la Pobla de Cérvoles encara no hi ha una data fixada.