OLI
- Redacció / Vinaixa

Vinaixa celebra aquest cap de setmana la 20a Fira de l'Oli i la Pedra

El certamen manté l’aposta per un ampli programa d’activitats durant tot el cap de setmana. La consellera de Cultura, Natàlia Garrigues, l’inaugura dissabte. Serà l’ocasió per estrenar, també, la rehabilitació de la Casa Poblet.

Aquest divendres comença la 20a Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, que durarà tot el cap de setmana i que, al seu torn, és l’últim certamen del calendari comarcal que té l’oli com a protagonista. La fira manté l'aposta de l’any passat d’oferir un programa ampli d'activitats que combina visites guiades, activitats culturals i artístiques, àpats populars i demostracions gastronòmiques, a més de tallers del treball de la pedra.

El divendres s’hi presenta el Banc de Terres de les Garrigues, amb Adrià Dalmau, tècnic de l’organisme, i Jaume Setó, president del Consell Comarcal. El programa també inclou la caminada "La nit de les llums d'oli" pel centre històric, ambientada en llegendes medievals, a càrrec dels Trobadors de la Vall de Vinaixa. Els participants podran portar la seva llàntia d'oli de casa i reviure com era passejar pels carrers del poble sense llum. La jornada de divendres finalitza amb un sopar a les foodtrucks amb l’ambientació musical de DJ Hooket.

El dissabte es fa la inauguració oficial del certamen, aquesta vegada a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, que també donarà per inaugurada la rehabilitació de la Casa Poblet, declarada Bé d’Interès Nacional, edifici que es destinarà a usos socials. Demostracions gastronòmiques, una caminada, tallers de cuina infantil, tast de vins, exposicions, xerrades sobre extracció, fabricació i muntatge de la pedra natural, i un taller d'elaboració de llànties d'oli per a adults i infants completa la jornada.

Finalment, el diumenge s’hi afegeix una ruta per les esteles funeràries, un taller infantil d'elaboració de centres amb fusta d'oliverai una batucada, a més d’altres activitats que es repetiran. L’alcalde de la població, Josep M. Tarragó, apunta a la importància de la fira per al municipi “tenint en compte que el 60% de la població viu de la pedra o de l'oli”. Per Tarragó, el pas del certamen vers la professionalització ha de servir perquè  “qui vingui, marxi coneixent molt bé el producte”.

Programa complet de la Fira, aquí.