CULTURA
- Redacció / El Cogul

El festival d’art i pensament Errant arriba per primera vegada a les Garrigues

La quarta edició del certamen, organitzat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, es farà durant dos dissabtes, el 15 i 22 d’abril, a diferents espais emblemàtics, com la Roca dels Moros o les tombes del Saladar.

Errant, el festival d'art i pensament que organitza l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida, celebrarà la quarta edició al Cogul els dissabtes 15 i 22 d'abril. Les anteriors s'havien fet a l'Alta Ribagorça, el Solsonès i el Berguedà i, per tant, és la primera vegada que el certamen es convoca al sud de la demarcació. Errant va néixer el 2020 com a punt de confluència de l'art transgressor i experimental i del pensament contemporani, amb  la idea de fer-lo cada any a un lloc diferent, fora de les àrees metropolitanes convencionals.

Participació garriguenca
Per a l'edició del Cogul s'han programat 22 activitats "d'alta intensitat creativa", diu l'organització, adreçades a tots els públics i d'entrada gratuïta. Instal·lacions artístiques, concerts, accions poètiques i converses ompliran espais emblemàtics com la Roca dels Moros, les tombes del Saladar i el mateix poble del Cogul. Entre les propostes del festival n'hi ha de protagonitzades per persones de les Garrigues, com Meritxell Cucurella-Jorba, que hi intervindrà els dos dies en dos formats diferents, el segon dels quals en una conversa amb els també garriguencs Òscar Bru Rué, Eduard Pastó Carré i Ricard Bonet sobre punts en comú entre el treball de la terra i de la pedra i els de la creació artística.

Anna Torres, historiadora de l'art, tècnica de la Roca dels Moros i alcaldessa del Cogul guiarà una visita comentada al conjunt de les pintures rupestres; el músic Brian Caffrey, establert a Granyena, oferirà la música folk i pop del seu grup i el cor Eurídice, de les Borges, presentarà un repertori inèdit inspirat en la música de fa mil anys.
Altres propostes del festival són les creacions artístiques efímeres de Nil Nebot, David Ribas, Irena Visa, Rosó Cusó i Jaume Geli, les explicacions sobre geologia de la vall del Set a càrrec d'Eloi Saula, un debat sobre l'obra de l'escriptora i filòsofa Núria Bendicho, un concert de la menorquina Anna Ferrer, la poesia David Ymbernon combinada amb la música de Xavi Lloses, un concert de Laia Llach o una performance de l'actriu i cantant Elena Tarrats. Tota la programació es pot consultar al web www.errantfest.cat.