- Redacció

Les Garrigues és l’única comarca de Ponent sense cap llista de Vox per a les municipals

El partit d’Abascal aconsegueix configurar més candidatures a Catalunya que el 2019 però continua sense tenir presència a les Garrigues. Tampoc altres formacions xenòfobes com l'FNC o Aliança Catalana.

Rebuig veïnal a una paradeta que Vox va instal·lar el 2021 a les Borges.

El dimecres 26 d'abril es van donar a conèixer les candidatures admeses per cada junta electoral de zona i la comarca de les Garrigues és l'única de Ponent on no figura cap llista de Vox. Així com el 2019, la formació d'ultradreta només va presentar-se a la ciutat de Lleida, l'auge i expansió que viu el partit arreu de l'Estat ha fet que, aquesta vegada, també hagi fet llistes -fantasmes o no- a altres municipis del Segrià com Alcarràs, Almacelles, Alpicat, Rosselló o Torrefarrera (cap de les Garrigues històriques), al Pla d'Urgell (Mollerussa), a la Noguera (Balaguer), a la Segarra (Cervera) i a l'Urgell (Tàrrega i Sant Martí de Riucorb). A la zona del Pirineu i Aran també ha aconseguit fer llistes a Tremp, la Seu d'Urgell i tres municipis de la Vall d'Aran, entre els quals la capital comarcal, així com al Solsonès (Solsona). Al Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, en canvi, el partit ultra no hi tindrà cap papereta.

A la majoria de comarques del país
Amb més o menys expansió, Vox es presenta aquesta vegada a la majoria de comarques catalanes, sobretot a les zones més poblades, però hi ha onze comarques on no té ni un sol representant. Són el Berguedà, la Cerdanya, el Ripollès, el Pla de l'Estany, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, a més de les ja esmentades Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Garrigues.

A les Garrigues, l'adhesió a Vox sempre ha sigut molt escassa. A les eleccions del 2021 al Parlament, on les candidatures són provincials i, per tant, no cal una implementació territorial estesa, el partit només va recollir 322 vots (un 2,9%) en tot l'àmbit informatiu de SomGarrigues.

La ultradreta catalana, absent
Amb menys presència que Vox hi ha partits d'ultradreta antiespanyolista, com el Front Nacional de Catalunya (FNC) o Aliança Catalana, que tampoc tindran cap llista a les Garrigues ni a Ponent. Només seran a una dotzena de municipis de Catalunya.