POLÍTICA
- Redacció

Com es trien els integrants dels consells comarcals

T’expliquem quants membres tenen els de les Garrigues, el Segrià i el Pla d’Urgell i a partir de quins resultats se’n decideix la composició.

Façana de la seu del Consell Comarcal de les Garrigues, a les Borges Blanques. (foto: arxiu)

La quantitat d’integrants d'un Consell Comarcal ve determinada pel nombre de residents a la comarca en qüestió. En funció de la població, hi haurà més o menys consellers comarcals. Tots, però, es trien de forma indirecta, és a dir, l’elector no vota llistes amb candidats a formar-ne part sinó que els noms dels consellers els decideix cada partit entre els regidors i/o alcaldes que ha obtingut.

Aplicant la Llei d'Hondt, dos terços dels consellers són designats a partir del nombre de vots i un terç a partir del nombre de regidors, un repartiment que atorga més pes als pobles grans. A la pràctica, però, aquests no tenen per què tenir-hi més membres, ja que la normativa designa X consellers a cada partit, però no diu quins, de manera que són els mateixos partits els qui els trien, siguin del poble que siguin.

Al Consell Comarcal de les Garrigues, com a totes les comarques de menys de 50.000 empadronats, corresponen 19 consellers, de manera que la majoria se situa als 10 representants, just els que ha tingut JxCat en aquest mandat, presidit per Jaume Setó, alcalde de la Floresta. ERC-AM en va obtenir vuit i el PSC un. 

Al Segrià, on estan inclosos nou municipis garriguencs, el nombre de consellers varia, ja que la comarca està dins el barem de 100.000 a 500.000 habitants. Així, al Consell Comarcal del Segrià li corresponen 33 membres. D'aquests, en el mandat que s’acaba n'hi ha hagut set de garriguencs, una de les xifres més altes dels últims temps. Són David Masot (alcalde de Maials) com a president, Hilari Guiu (alcalde d’Alfés) com a vicepresident segon i Carme Pinyol (alcaldessa de Llardecans), Jaume Gort (alcalde de Sunyer), Maria Teresa Cullerés (alcaldessa de Sarroca), Lluís Pérez (regidor de Maials) i Núria Esteve (regidora de Sarroca) com a consellers. El govern de l’ens s’ha regit en base a un acord entre JxCat (13 consellers) i ERC (10 consellers). Completen la composició 6 consellers del PSC, 2 de Ciutadans, 1 del PP i un dels Comuns.

Un altre Consell Comarcal dins de l’àmbit informatiu de SomGarrigues és el del Pla d’Urgell, on pertany el municipi de Torregrossa. En aquest cas, com el de les Garrigues, també està format per 19 membres i la composició d’aquests quatre anys ha estat de 10 consellers de JxCat i 9 d’ERC, en un ens presidit per Rafel Panadés, alcalde del Poal. Maribel Zamora, regidora de Torregrossa, ha estat consellera a l’oposició.