- Redacció

Els Canals d'Urgell exigeixen a la CHE que s'asseguri que es compleixen les restriccions

Unió de Pagesos convoca mobilitzacions aquest dimarts davant la subdelegació del govern espanyol. Per anar a la de Lleida en comitiva hi ha una trobada a les Borges, Juneda i rotonda de Margalef.

(foto: Xavi Minguella)

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) exigeix a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que garanteixi l'aplicació de les mesures restrictives derivades de la declaració de situació excepcional per sequera extraordinària a tota la conca del Segre, "tant aigües amunt com avall embassaments d'Oliana i Rialb", resa la carta enviada avui mateix a la presidenta de la CHE. D'aquesta manera, la CGRCU pretén assegurar-se que la reducció de dotacions i la prohibició del reg (menys per a la supervivència dels arbres fruiters) es facin efectives a totes les comunitats de regants i usuaris amb concessions en tot el tram del riu Segre sense excepcions.

D'altra banda, a tenor de la greu situació de sequera actual, el ple de la junta de govern va acordar la necessitat que des de la CHE s'extremés el control dels volums retornats del riu Arieja a la conca del Segre en el marc de la restitució dels volums transvasats fixada en l'acord d'aprofitament del llac Llanós. De fet, la Comunitat de Regants demana en aquesta mateixa carta adreçada a la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que es promogui el retorn del màxim volum possible durant els mesos de maig i juny per tal de pal·liar les conseqüències fruit de les limitacions d'aigua al Canal d'Urgell.

Finalment, l'última part de la carta fa referència al punt del Pla especial de sequera que contempla la reducció de cabals ecològics mínims en un context d'emergència com l'actual, una mesura que segons la CGRCU redundaria en un increment i assegurament de la reserva mínima per a proveïments de poblacions en l'embassament de Rialb. Per això, el ple de la junta de govern va exigir que s'incorporés en el decret de sequera les modificacions pertinents per executar aquesta reducció de cabals ecològics, que en cas necessari podrien corregir-se amb l'harmonització dels desembassaments del Noguera Pallaresa.

Mobilitzacions de pagesos
D’altra banda, Unió de Pagesos (UP) convoca aquest dimarts, 9 de maig, mobilitzacions a Lleida, Tarragona, Girona i Vic davant les seus del govern espanyol per reclamar “una resposta urgent per la greu situació que afronta el sector, afectat per la sequera, que posa en risc la continuïtat de moltes explotacions”, diu l’entitat a la convocatòria. Segons UP, la situació s'ha agreujat “per les mesures preses a destemps per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) en el cas de les zones on té competència”.

El sindicat, que ja va fer arribar a l'abril al Govern estatal, a través d'Unió d'Unions, mesures per atendre la delicada situació de la pagesia per la sequera, denuncia que encara no hi ha una resposta a les zones que depenen d'aquesta administració. UP reivindica mesures urgents econòmiques, fiscals, socials i obres d'emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de conreus llenyosos. Igualment, s’aprofitarà l’ocasió per protestar contra l'augment de les obligacions burocràtiques per a la pagesia i exigir que s'aturi i que s'escali l'entrada en vigor del Quadern digital d'explotació. 

Per a la concentració de Lleida, UP ha convocat trobades prèvies, amb tractors i vehicles, des de les quals sortir conjuntament i confluir des de diferents itineraris. A les Garrigues s’ha quedat a les 8 del matí davant de la cooperativa de Sant Isidre de les Borges, per passar després pel restaurant Torrent, de Juneda, i la rotonda de Margalef.