POLÍTICA
- Redacció

Partit a partit: el PSC es manté actiu als pobles grans

Presenta sis candidatures reals, entre les quals les de les Borges, Juneda, Arbeca i Torregrossa. El partit manté, però, la mala praxis de les llistes fantasma.

Trobada de candidats amb Salvador Illa el 15 de maig a les Borges Blanques. (foto: PSC)

Tot i el creixement que les enquestes li donen a nivell nacional, al PSC li continua costant molt formar candidatures a les Garrigues i refer-se de la davallada que va experimentar ja en els primers anys del procés sobiranista. Queden lluny les 19 llistes reals que va presentar a les eleccions municipals del 2011 i que li van permetre aconseguir cinc alcaldies, 47 regidors i 4 membres al Consell Comarcal de les Garrigues. Això era poc abans de l'inici del procés sobiranista. Pocs anys després, als comicis del 2015, el PSC ja pràcticament va desaparèixer de la comarca; només presentava tres llistes, cap de les quals a les Borges Blanques. El 2015 també va ser l’any en què va multiplicar el nombre de llistes fantasma.

Als comicis del 2019, amb el país intentant digerir l'ensulsiada posterior a l'1-O, els socialistes van començar a recuperar la forma, però només van aconseguir una alcaldia, la d'Aspa. Enguany presenten sis candidatures, quatre de les quals, això sí, als municipis més poblats (les Borges, Juneda, Arbeca i Torregrossa). A tres d'aquests pobles ja hi té regidors i ara aspira a entrar de nou al ple de la capital comarcal, així com a mantenir representació al Consell. A Arbeca, el seu feu històric, és on podria tenir més força. 

Amb tot, el partit continua amb la mala praxi de les llistes fantasma i en presenta nou, pràcticament als mateixos pobles que fa quatre anys. Són aquells de menys de 250 habitants, en què es vota amb el sistema de llistes obertes i, per tant, amb una sola persona ja es pot formar candidatura.

Total candidatures: 15
Candidatures reals: 6
Candidatures fantasma: 9