ENERGIES, PATRIMONI
- Redacció / Les Borges Blanques

Un centenar de persones protesten per la línia elèctrica a les Roques Guàrdies de les Borges

Convocades d’urgència per diverses entitats, arran dels treballs de desplegament d’una línia entre la subestació de Juneda i una estació de bombament del Segarra-Garrigues.

El Centre Excursionista les Borges-Garrigues, el Centre d'Estudis de les Garrigues, l'Ateneu Popular Garriguenc, la Revista Terrall, les AFA dels centres d'ensenyament de les Borges, així com l'ADPN la Banqueta i el Club Ciclista Colla la Pedalada de Juneda van convocar el dissabte una concentració per denunciar l'afectació del pas d'una línia elèctrica molt a prop del jaciment arqueològic de les Roques Guàrdies, un dels llocs més emblemàtics del terme de les Borges Blanques i entorn, destí habitual de passeigs i excursions. Un centenar d'assistents, que hi van anar a peu o en bicicleta, van respondre a la crida d'urgència de les entitats, que es mostren molt satisfetes per la resposta. “Demostra l'estima i interès per aquest indret”, diuen.

Al turó de les Roques Guàrdies hi ha un jaciment que se situa cronològicament a l'edat del bronze (s. IV-II aC) i conté pintures rupestres, descobertes el 1985 i actualment en un estat de conservació deficient. Formen part del conjunt de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica inscrit el 1998 com a Patrimoni Mundial de la Unesco. El jaciment també està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Les entitats convocants de la mobilització acusen l'empresa Aigües Segarra-Garrigues (ASG), promotora de les obres, d’actuar “com si tingués un xec en blanc” i reclamen que la línia se sotmeti al tràmit d'avaluació ambiental. Igualment, demanen a l'Ajuntament de les Borges “que tingui més cura pel terme, faci valdre la normativa municipal i faci transcórrer la línia per la vora de l'autopista”.

El dia abans de la trobada de protesta, l'Ajuntament de les Borges va demanar a ASG que aturés les obres. El consistori assegura que l'empresa pública Infraestructures.cat i Endesa les feien sense haver-lo informat i, atès l'impacte visual que suposen i la proximitat a la zona arqueològica protegida, les va paralitzar en aquest tram, a l'espera d’una possible modificació del traçat. Tant ASG com Infraestructures.cat i Endesa s'han avingut a aturar els treballs i estudiar la modificació, tot i que asseguren que no han incomplert cap normativa.

L’Ajuntament, entre els propietaris afectats
El maig del 2019, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar una resolució del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca amb el llistat de parcel·les i propietaris afectats per aquesta futura línia elèctrica, que va de la subestació de Juneda a l'estació de bombament del Canal Segarra-Garrigues pròxima a l'àrea de servei de l'autopista, per tal que, si ho creien oportú, presentessin al·legacions. Entre la relació de propietaris hi figurava l'Ajuntament de les Borges, que assegura no haver estat informat dels treballs. El consistori té uns 2.000 m2 afectats per la servitud aèria de la línia elèctrica, una línia de 7 km que ha de servir per dotar l'estació de bombament de la potència necessària per fer arribar l'aigua a tot el sector 9.2.