CULTURA
- Redacció / La Pobla de Cérvoles

Josep Vallverdú protagonitzarà la 13a edició de la Vinya dels Artistes del celler Mas Blanch i Jové

Aquest dissabte s’hi inaugurarà l’escultura ‘Llanga’, basada en un dibuix d’un llangardaix fet per Vallverdú en aquarel·la.

Aquest dissabte 17 de juny tindrà lloc a les finques del celler Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles, la 13a edició de la festa de la Vinya dels Artistes, que enguany inaugurarà l’escultura “Llanga”, basada en un dibuix de l’escriptor Josep Vallverdú, de qui es commemora el centenari del naixement. La peça representa un llangardaix, un dels animals que ha estat protagonista d'obres de l'autor com “Saberut i Cua-verd”, i s’ha instal·lat en una paret de la cabana de l’Era del Guino, on comparteix espai amb “La Sargantaneta”, de Carles Santos, protagonista de l’edició del 2011. Segons Carme Vidalhuguet, comissària de l’Any Vallverdú, aquesta coincidència “no només és d’obres tangibles, escultòriques, sinó també de llenguatges, el musical de Santos i l’alfabètic de Vallverdú”. 


‘La Sargantaneta’ de Carles Santos i el ‘Llanga’ de Vallverdú, a l’Era del Guino. (foto: X.F.)

En la presentació que es va fer ahir per a la premsa, en què també hi era el mateix Vallverdú, la responsable del celler, Sara Jové, va explicar que l’escriptor “ha marcat la infància de tots nosaltres i és un exemple de tenacitat i imaginació desbordant”. “Amb aquesta peça ajudem a que la seva obra perduri molts anys”, afegeix Jové. Carme Vidalhuguet va recordar que en l’obra de Vallverdú hi ha uns temes recurrents, i els animals en són un, no només en la literatura infantil sinó també en la seva poesia, ja des de l’obra “Poemes del gos” als anys 70 (que no es va comercialitzar), “una reflexió profunda sobre la vida en companyia i les pèrdues”, va explicar la comissària. Per ella, els animals que surten en les produccions de l’escriptor “són entesos com l’ètica per a tothom, i un exemple nés el Rovelló, que és etern”.

Segons  els responsables de Mas Blanch i Jové, la presència de l'obra de Josep Vallverdú a la Vinya dels Artistes “és un homenatge merescut a un dels autors més prolífics de les lletres catalanes i un dels més reconeguts, i esdevé una representació tangible de la seva imaginació literària i un símbol de la seva passió per la terra, una manera de preservar i compartir la seva contribució a la cultura i d'inspirar altres artistes i amants de la literatura”.

L'animalística és molt present en l'obra de Josep Vallverdú, com el poema dedicat al llangardaix inclòs dins del “Bestiolari”. Gossos i gats, animals amb els quals pot conviure, són protagonistes a “Rovelló” i a “L'home dels gats”, però també trobem altres animals a “La conquesta del barri”, “Un estrany a l'Arca”, “El venedor de peixos”, “Un cavall contra Roma”, “Tres xacals a la ciutat”, “En Mir, l'esquirol”, “Gasand i el lleopard”, “El vol del falcó” o “Lladres de cavalls”.

“L’encert i la gràcia que Josep Vallverdú sigui a la Vinya dels Artistes amb la peça ‘Llanga’ és que l’immortalitza, passa a la posteritat”, va dir Vidalhuguet, que defensa que part de la funció de l’Any Vallverdú és preparar la posteritat de l’autor, “endreçar allò que s’ha de mantenir com a referent, ja que no podem retindre els més de 300 títols escrits”.


Carme Vidalhuguet, Joan Jové, Sara Jové, Josep Vallverdú, Sara Balasch i Antonieta Vilajoliu (foto: X.F.)

Per la seva banda, Vallverdú va apuntar que ell és un escriptor aficionat al dibuix, disciplina apresa pel seu compte, sense escola. L’escultura “Llanga”, per l’autor, és “una nota realista dins del molt abstracte que hi ha” a la Vinya dels Artistes. La peça està basada en un dibuix que va fer Vallverdú en aquarel·la (avui emmarcat i penjat a l’entrada del celler) i l’ha materialitzat Joan Jové, artesà del ferro que ha construït totes les peces de la finca. “A diferència d’altres ocasions, aquesta vegada ens hem valgut d’un dibuix ben definit i amb unes idees molt clares de com executar-lo”, explica Jové. L’obra està feta amb un material de xapa i corten que “pot durar centenars d’anys”, amb una pàtina de coure que li dona el color verdós. Destaca l’ull vermell de l’animal, fet amb ceràmica esmaltada.

Més de 400 assistents
Per a la festa de dissabte s’esperen més de 400 persones, que podran visitar la resta d’escultures de la vinya i les obres exposades de forma permanent a l’interior del celler, així com una exposició temporal titulada "Ojos de Guerra" amb obres de set artistes ucraïnesos. i que estarà oberta al públic fins el 9 de juliol.

La festa serà totalment a l'aire lliure consistirà amb un sopar a peu dret maridat amb els vins del celler Mas Blanch i Jové, l'actuació de la Companyia Cassigalls, que ahir va oferir un tast de la representació, i la música de Jordi Montàñez. Les entrades són molt limitades i es van posar a disposició del públic a 45 euros. També es poden aconseguir invitacions participant als concursos d'Instagram i de Facebook del celler.

La representació que ha preparat Cassigalls, basada en els dos Bestiolaris de Vallverdú i la seva obra poètica, s’estrenarà dissabte però també es portarà, a partir d’ara, a 16 biblioteques de Catalunya. Igualment, el grup junedenc n’ha creat una versió teatral que es representarà a diverses poblacions, entre les quals Juneda i les Borges. A la capital garriguenca serà el 6 d’octubre.


La companyia Cassigalls va oferir un tast de l’obra que representarà dissabte. (foto: X.F.)