ASSOCIACIONISME
- Redacció / Juneda

Antoni Mateus deixa la presidència de Talma després de 22 anys

L’assemblea general de socis oficialitza el relleu en la figura d’Isidre Pinyol, fins ara vicepresident.

Mateus, al centre.

L'associació Talma, de Juneda, dedicada a persones amb discapacitat, trastorn mental i/o risc d'exclusió social de les Garrigues, va celebrar el 17 de juny l'assemblea general ordinària, en què es van repassar els principals projectes que s'han dut a terme, es va fer balanç econòmic i es van aprovar els pressupostos d'aquest 2023. L'assemblea va tenir lloc a l'ecocentre Les Obagues i va servir, també, per retre un reconeixement al junedenc Antoni Mateus Vallverdú, que ha presidit l'entitat en els últims 22 anys i deixa el càrrec. Mateus havia comunicat la decisió als socis de Talma a través d'una carta, tal com especifiquen els estatuts de l'organització, a fi d'iniciar un procés obert de presentació de candidatures. Després de no rebre’n cap, la mateixa junta directiva, juntament amb la gerència de Talma, van proposar Isidre Pinyol, Concepció Pau i Antonieta Peiró per rellevar els càrrecs.

L'organització va convidar diverses persones que han acompanyat Mateus al llarg de la seva trajectòria, entre les quals hi havia delegats territorials de la Generalitat, l'exconsellera de Benestar Irene Rigau o representants de la Federació Allem (agrupació d'entitats sense ànim de lucre dedicades als serveis per a les persones amb discapacitat), que Mateus també havia presidit. L'assemblea de Talma va escollir el també junedenc Isidre Pinyol Cerro, fins ara vicepresident de l'entitat, com a nou president. L'acte va comptar amb l'actuació dels músics Jaume Torrent (guitarra) i Ramon Grau (baríton).

Els assistents van voler agrair "la generositat, la dedicació, el compromís i el saber fer d'Antoni Mateus durant la seva presidència", expliquen fonts de l'organització. Per la seva banda, el fins ara president també va expressar "haver rebut molt més del que ha pogut donar a l'entitat", va agrair la presència de tothom i va remarcar la importància dels professionals que acompanyen a les persones ateses a Talma. Mateus va exposar l'evolució positiva de l'organització i la satisfacció de "deixar una entitat forta, solvent i amb molta projecció de futur". Tanmateix, també va assenyalar dues experiències complexes durant la seva presidència, com la crisi econòmica del 2008 i la pandèmia de la Covid-19.

Més relleus a la junta
A més del càrrec de presidència, els de vicepresidència i primera vocalia també es van posar a reelecció durant l'assemblea i, per unanimitat, es va aprovar que Concepció Pau Pernau, fins ara vocal, passi a ocupar la vicepresidència, mentre que Antonieta Peiró ara té la primera vocalia de l'associació, després de deixar el càrrec de patrona de la Fundació Tutelar Terres de Lleida, de la qual Talma formava part, a causa de l'absorció d'aquesta per part de Som Fundació.


Isidre Pinyol (al mig) és el nou president de l’entitat.

El nou president, Isidre Pinyol, que ja estava vinculat amb l'organització des del 2021, té una àmplia experiència en el món associatiu i cultural de la comarca. Actualment treballa com a coordinador del Pla Estratègic 2015-2025 i és tècnic de cultura al Consell Comarcal de les Garrigues. Malgrat no haver estat
vinculat al tercer sector, Pinyol ha format part de diverses associacions culturals, de lleure i comunitàries com la revista Fonoll de Juneda, el grup de teatre Esclat, el grup de colònies Estel Nou i el Centre d'Estudis de les Garrigues.