CULTURA
- Redacció / Juneda

Un festival Rentadors amb moltes estrenes

Comença aquest divendres amb l’actuació de Mishima, que tocarà per primera vegada a les Garrigues. Xarim Aresté i Selva Nua protagonitzaran la segona sessió i Beth la tercera.

Actuació de Xarim Aresté en l'edició del 2019. (foto: Xavi Minguella)

La cinquena edició del festival de música Els Rentadors, que se celebra al juliol als antics safarejos de Juneda, ja és a punt de començar. El primer concert és aquest divendres, dia 14, i el seguiran altres actuacions els divendres 21 i 28. 

El festival arrenca amb l'actuació de Mishima, que tot i tenir més de 20 anys de trajectòria i ser un dels grups de referència del panorama pop a Catalunya, el concert dels Rentadors suposa la seva estrena a les Garrigues. El quintet liderat per David Carabén portarà a Juneda el seu novè disc, L'aigua clara (2022), un treball que arriba cinc anys després de l'exitós Ara i res (2017).

Divendres que ve hi ha doble concert, un format nou en el festival. Hi actuaràel flixanco Xarim Aresté, que el 2022 va publicar el disc Ses Entranyes, guardonat com a millor treball de pop-rock als Premis Enderrock. Aresté ha tocat en diverses ocasions a les Garrigues (Slàvia de les Borges, Torrebesses, Alfés) i trepitjarà l'escenari dels Rentadors per segona vegada, ja que va ser un dels artistes amb què es va estrenar el festival l'any 2019.

La mateixa nit actuaran Selva Nua, el grup format per Joana Jové (Vilanova de Segrià), Adrià Garcia (les Borges Blanques) i Gerard Català (els Omellons), que està generant molt bones crítiques. La dels Rentadors serà la primera vegada que tocaran a la seva comarca. El grup es troba en plena presentació del primer disc, Momentani, estrenat al setembre al Mercat de Música Viva de Vic i que ja ha sonat en escenaris com el Lleida Music Festival, la Nova Jazz Cava de Terrassa, el Lets Festival de l'Hospitalet, el Tarambana de Cardedeu, l'Heliogàbal de Barcelona o l'antiga fàbrica d'Estrella Damm. Poc abans dels Rentadors, Selva Nua haurà tocat al Vida Festival, de Vilanova i la Geltrú.

Finalment, la cantant Beth protagonitzarà la tercera sessió, el 28 de juliol. Coneguda als inicis pel programa Operación Triunfo i per haver participat a Eurovisió 2003, presentarà la gira Beth 20 anys. També serà la primera vegada que actua a les Garrigues. 

Totes les sessions començaran a les 10 de la nit, amb obertura de portes a les 8 i, com cada any, hi haurà servei de barra i menjar. El festival està capitanejat artísticament per Marc Teixidó i compta amb el suport de l'Ajuntament i la col·laboració econòmica d'empreses locals i de Lleida.