DRETS, MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / Bovera

Localitzen una segona fossa comuna de la Guerra Civil a Bovera 

Hi hauria enterrats 12 soldats i una dona afusellats per l'exèrcit franquista. Fins ara, les prospeccions per trobar-la no havien donat resultats. Durant el juliol, es van exhumar 14 soldats de la fossa del cementiri.

L'equip d'arqueòlegs i antropòlegs en l'exhumació del cementiri de Bovera (Foto: X.F.)

Operaris contractats per la Direcció General de Memòria del Departament de Justícia han trobat aquest matí rastres de la fossa comuna de la Casilla, al terme municipal de Bovera. Fonts testimonials apuntaven que hi hauria enterrats 12 soldats i una dona que van ser afusellats per l'exèrcit franquista durant la Guerra Civil. 

Les prospeccions prèvies a la zona, efectuades durant el mes de juliol, no havien donat resultats per aquesta aquesta fossa ni en tres localitzacions més on s’havia buscat. Només hi va haver sort amb la fossa comuna del cementiri, on es van exhumar 14 soldats republicans morts a l'hospital de campanya ubicat al Mas del Senyor.

Està previst que properament comencin els treballs per excavar aquest punt i recuperar-ne els cossos que hi pugui haver. Aquestes actuacions estan incloses en el Pla de Fosses 2023-2025 del Departament de Justícia, Drets i Memòria.

La de Bovera és la segona gran actuació a les Garrigues en aquest camp, després de l'exhumació de la fossa comuna del cementiri vell del Soleràs, que es va dur a terme entre els anys 2017 i 2018.