SALUT
- Redacció / Juneda

Pic insòlit de contaminació per micropartícules

Es va registrar dimarts al vespre a l’estació de mesurament de la qualitat de l’aire que hi ha a Juneda, coincidint amb un cel ataronjat. Aquell dia i l’anterior hi va haver un incident amb una empresa de la petroquímica de Tarragona.

El cel de dimarts al vespre, vist des de la Floresta.

435 μg/m3. Aquesta és l’elevadíssima concentració de micropartícules PM10 que es va detectar dimarts al vespre a l’estació de mesurament de la qualitat de l’aire de Juneda, l’única de la comarca. En condicions normals, la mitjana diària d’aquests valors no hauria de passar dels 20 μg/m3 per considerar que la qualitat de l’aire és bona; quan passen de 50 μg/m3 es considera desfavorable i per sobre de 150 μg/m3 és extremadament desfavorable.

De moment, l’estació garriguenca fa quatre dies seguits que registra mitjanes diàries superiors als 50 μg/m3 i, per tant, amb la qualitat de l’aire desfavorable. El dia amb més contaminació atmosfèrica, però, va ser el dimarts 22, amb una concentració mitjana de més de 70 μg/m3 de micropartícules, en part pel pic desorbitat que es va produir cap a les nou del vespre. En aquell moment de davallada del sol, el cel era enterbolit i tenia un color ataronjat poc habitual. Això coincidia amb el final d’un incident que hi va haver a l’empresa Dow Chemical, iniciat el dilluns, i que va provocar l’activació de la prealerta del Plaseqta d’emergència del sector químic de Tarragona. 

L’empresa, situada al polígon sud de la Canonja, estava en procés d'aturada de la unitat de polietilè i va quedar sense subministrament de vapor d'aigua, cosa que va provocar una columna de fum negre visible des de diferents poblacions del Camp de Tarragona. El dimarts al matí es va donar la situació per normalitzada però, a la tarda, Dow Chemical informava que la posada en marxa de nou de la unitat de polietilè podria generar flama a la torxa i fum negre durant unes quatre hores més.

És difícil establir una relació directa entre l’incident i el pic de contaminació per micropartícules a les Garrigues, però la tardor passada també hi va haver un augment sobtat de contaminació atmosfèrica a la comarca coincidint amb l’incendi d’una sofrera a Constantí. Tant la sofrera com Dow Chemical es troben a menys de 60 km en línia recta de l’estació de mesurament de Juneda. En aquella ocasió, la concentració de micropartícules va pujar a 258 μg/m3, un valor anòmalment alt. El pic de dimarts de 435 μg/m3 és el més alt que s’ha registrat mai a la zona.