COMARCA
- Redacció / Almatret , Aspa , Bellaguarda , Llardecans , Torrebesses

Pendents del SOC per allargar el contracte a persones refugiades

El 30 de setembre acaben els contractes del projecte Oportunitat 500, amb què cinc ajuntaments garriguencs han donat feina a caps de famílies nouvingudes amb l’objectiu d’arrelar al poble.

Sessió de treball del projecte Oportunitat 500 celebrada al febrer a Torrebesses. ()

El 30 de setembre acaba el pla pilot Oportunitat 500, un projecte impulsat per l'Associació de Micropobles de Catalunya amb el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat i el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) per acollir i contractar persones refugiades i immigrants regularitzats a pobles de menys de 500 habitants, de manera que aquests contribueixin a frenar el despoblament i, alhora, tinguin una oportunitat per desenvolupar el seu projecte de vida.

El programa va començar el 30 de setembre de l'any passat i hi han participat 24 pobles. A les Garrigues ho han fet els ajuntaments d'Almatret, Aspa, Bellaguarda, Llardecans i Torrebesses. Aquests rebien un ajut del SOC per contractar una persona de la família nouvinguda i l'ajudaven a trobar algun habitatge de lloguer.

En general, les persones contractades han treballat aquest any de peons de brigada, ajudants de l'agutzil o altres feines de suport. Ara, pocs dies abans d'esgotar el contracte, alguns tenen clar que es quedaran, com la família d'origen peruà que viu a Almatret, que es planteja emprendre un negoci propi. A altres pobles també voldrien quedar-se, però de moment no ho poden fer amb la feina d'ara, ja que estava vinculada a un ajut d'un any, i els està costant molt trobar alternatives, ja sigui per dificultats d'idioma, ja sigui per no tenir carnet de conduir homologat. La majoria són joves i tenen canalla que van a les escoles de la zona.

Des de l'Associació de Micropobles s'ha treballat una proposta amb el SOC que, mitjançant una nova convocatòria de l'ajut, permetria allargar el vincle laboral amb les persones contractades fins ara, però està pendent de confirmar-se. "Ens hem adonat que un any queda curt i cal una mica més de marge per consolidar aquest arrelament", expliquen fonts de l'entitat. De les 27 persones contractades a Catalunya, "quasi totes es voldrien quedar", assenyalen les mateixes fonts.