COMARCA, URBANISME
- Redacció / Bellaguarda , Bovera , El Cogul , Els Torms , Granyena de les Garrigues , La Granadella

El procés participatiu per l'avançament del POUM de les Garrigues Altes encara la recta final

El projecte s'integra dins el programa "Arrelament i equitat territorial" del Departament de Territori. S'han celebrat sis jornades presencials i en queden dues, la setmana vinent, als Torms i Granyena. També s'hi pot participar online. 

Sessió participativa al Soleràs (Foto: Garrigues Altes)

El Cogul, Bellaguarda, el Soleràs, Bovera, Juncosa i la Granadella han acollit des de principis d’octubre jornades participatives per recollir l’opinió dels veïns en l’elaboració de l’avanç d’un Pla d'ordenació urbanística (POUM) plurimunicipal a les Garrigues Altes. Aquests treballs formen part del programa “Arrelament i equitat territorial” del Departament de Territori, que promou la creació d’habitatge i la redacció de documents d’ordenació compartits. 

Fins ara, les sis sessions han servit per abordar tres eixos: les necessitats d’habitatge i el model urbà, la protecció i la regulació dels espais oberts, i el model econòmic-productiu de les Garrigues Altes. En les primeres dos trobades, es van identificar les principals mancances de la normativa actual d’habitatge i les necessitats dels veïns, tenint en compte el dèficit actual de cases. També es va parlar del paper dels nuclis antics dels pobles. En les dues sessions següents, sobre el segon pilar, els participants van debatre sobre el model agrícola del territori, sobre el valor paisatgístic dels espais oberts i les centrals d'energia renovable, i es va fer palés el rebuig a grans projectes d’empreses deslligades del territori, enfront del model autogestionat. En les dues reunions d’aquesta setmana, els assistents han identificat el sector agro-ramader com l'activitat central de l'economia del territori, però també s’ha destacat la importància d'acompanyar-lo d'activitats econòmiques complementàries i alternatives.

El dilluns 23, als Torms, i el dimarts 24, a Granyena, s’hi tractaran les infraestructures i el model de territori. A més dels espais presencials, també es poden fer aportacions a aquest procés per mitjans telemàtics, al portal de participació de la Generalitat. L’espai digital es mantindrà obert fins a mitjans de novembre. 

Una mitjana d’una vintena de persones han participat en les sessions que s’han dut a terme fins ara, segons els organitzadors. La informació recollida al llarg d’aquestes trobades ha de servir per complementar i orientar l'avanç de planejament urbanístic plurimunicipal que un equip tècnic està redactant en paral·lel.