DRETS
- Redacció

El borgenc Felipe Martínez, guardonat per la seva defensa dels drets humans

En un acte organitzat ahir a Barcelona pel Departament d’Igualtat i Feminismes. Martínez és membre actiu del col·lectiu End Fossil.

Martínez, durant el parlament de l'acte d'entrega dels guardons.

El Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat va entregar ahir els guardons a persones i entitats per la defensa dels drets humans, en el marc dels actes de commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Un dels guardonats va ser el borgenc Felipe Martínez Torres, activista del col·lectiu End Fossil. Martínez, microbiòleg, actor, casteller, sardanista, campaner i monitor de lleure, ha format part del grup local Fridays for Future a Lleida, del col·lectiu Rebel·lió o Extinció i, actualment, és membre actiu d'End Fossil, una xarxa d'activistes juvenils del moviment global de justícia climàtica, centrats en la lluita contra les empreses que inverteixen en combustibles fòssils i la relació d'aquestes amb les universitats i l'educació pública.

En el seu discurs, el jove borgenc va destacar “la interconnexió entre la defensa dels drets humans i l'emergència climàtica”, dues causes que, al seu parer, “convergeixen en un mateix punt, la protecció de la dignitat humana”. “Com hem après al llarg dels anys, els drets humans són o haurien de ser universals i indivisibles. Això vol dir que qualsevol amenaça a la vida i la llibertat de les persones és una amenaça als fonaments mateixos dels drets humans. L'emergència climàtica actual és, sens dubte, una d'aquestes amenaces. No només posa en perill la nostra existència, sinó que també accentua les desigualtats i afecta de manera desproporcionada els més vulnerables”, va dir Martínez.


Foto de grup de tots els guardonats.

Altres guardonats van ser Paulina Blanco, referent en la defensa dels drets LGTBI i gent gran i coimpulsora de la Fundació Enllaç, el sindicat popular de venedors ambulants de Barcelona Top Manta, a través dels seus portaveus Papalaye Seck i Lamine Sarr i els representants de la comunitat educativa de l'escola Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet Jesús Martínez, Montserrat Giral Pascual i Lluís Prat Viñas per la implicació als anys 80 en el model d'escola pública en català i d'immersió lingüística.

L’acte va tenir lloc al Moll de la Fusta de Barcelona i es va completar amb una visita guiada a l’exposició itinerant "El mar, la frontera més ampla", instal·lada a bord del vaixell Open Arms, que visibilitza les vulneracions dels drets humans de les persones migrades i està organitzada pel departament d'Igualtat i Feminismes.