OLI
- Redacció / Arbeca , Els Torms , Juncosa

Fires i festes de l'oli a Arbeca, Juncosa i els Torms

Enceten la quinzena en què es concentren més festes oleícoles a la comarca.

Els carrers d'Arbeca durant la Fira de l'any passat. (foto: Xavi Minguella)

Arriba la quinzena amb més concentració de festes dedicades a l'oli a les Garrigues. D’entrada, aquest cap de setmana n’hi ha tres, Arbeca, Juncosa i els Torms, i les seguiran Alcanó, Castelldans i el Soleràs el pròxim cap de setmana. Els dies festius del desembre també es faran la de Cervià (dia 6) i la Fira Oleotèxtil de l’Espluga Calba (dia 8), i clourà Almatret el dia 9.

A Arbeca, ‘una festa major d’hivern’
La 40a Fira de Santa Caterina i la 20a Fira de l'Oliva Arbequina d'Arbeca comença avui. A les sis de la tarda, a la sala L’Abadia, la consellera de Territori, Ester Capella, presidirà la inauguració del certamen, junt amb l’alcalde de la localitat, Sergi Pelegrí; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas; vicepresident de la Diputació, Agustí Jiménez, i el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín. L'Ajuntament ha dissenyat un programa que continua el camí dels últims anys i mescla la promoció de l'oliva arbequina i l'oli local amb activitats culturals, lúdiques i esportives. L'alcalde remarca el desig que la fira sigui "una festa major d'hivern", amb el producte estrella del poble com a bandera.  

La Fira de Santa Caterina havia servit, tradicionalment, com el tret de sortida de la campanya de l'oli al municipi. El director general de la Cooperativa Arbequina, Sergi Millán, assenyala que, si bé el certamen serveix de referència i sempre hi ha més vendes, des de finals d'octubre i principis de novembre ja han rebut trucades preguntant per l'oli nou. La setmana passada el van posar a la venda i ja han tingut comandes. L'entitat ha apostat per mantenir el preu de la campanya anterior. 

El programa d'activitats no inclou enguany el Simpòsium de l'Oliva Arbequina, una jornada que s'havia posat en marxa el 2019 com un punt de transferència de coneixement entre els diferents agents del sector. L'alcalde, Sergi Pelegrí, explica que tenen la intenció de dur-la a terme més endavant, fora de la campanya, per tal que pugui aplegar el màxim d'operadors. El consistori, això sí, ha convidat el president de la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues, Josep Jové, el president de la Comunitat de Regants del Canal d'Urgell, Amadeu Ros, i el portaveu de la Plataforma Manifest del Gran Urgell, Jaume Perera, a reflexionar sobre la situació actual de l'agricultura i del regadiu en el llibret del certamen.  

PROGRAMA D’ACTES

Activitats tot el cap de setmana a Juncosa
Aquest mateix cap de setmana, a l’altra punta de comarca se celebra la 14a edició de la Fira de l’Oli de Juncosa, que arriba en una campanya que, segons el president de la cooperativa, Albert Guiu, serà molt bona “gràcies al reg de suport, garantint qualitat i quantitat d'oli per tot l'any". Les activitats programades són, el dissabte, una sessió de ioga entre oliveres, una visita al molí per conèixer el procés d'elaboració, un tast d'oli, un taller de pintura a l'oli d'oliva per als més petits i una obra de teatre per a tots els públics. El diumenge hi ha una caminada cultural entre oliveres, esmorzar de brasa per a tothom, concurs d'allioli amb mà de morter, una rua cultural i un dinar de germanor.

L’altre municipi que celebra l’oli nou és els Torms, també en la seva 14a edició. En aquest cas, els actes es concentren el diumenge al matí, amb un esmorzar popular a partir de les nou i un espai amb parades de productes artesans i de proximitat. Com és habitual, durant el matí serà quan els clients compraran l’oli d’enguany.