SERVEIS
- Redacció

19 pobles garriguencs podran tenir oficines bancàries mòbils

La Generalitat treu a concurs un servei per a diverses comarques, dividit en lots, per tal que les entitats financeres s'hi presentin i l'assumeixin.

El Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha tret a concurs el servei per dotar d'oficines mòbils els 503 municipis que actualment no tenen sucursal bancària, dels quals 19 són a les Garrigues. Són l'Albagés, Bellaguarda, Bovera, el Cogul, la Floresta, Fulleda, Granyena, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Puiggròs, el Soleràs, Tarrés, els Torms, el Vilosell i, a les Garrigues històriques, Alcanó, Alfés, Aspa, Sarroca i Sunyer. Tots aquests formen part d'un dels cinc lots en què s'ha dividit la licitació, amb l'objectiu, segons la Generalitat, de "guanyar eficàcia, optimitzar el temps i que el servei sigui ambientalment sostenible, evitant desplaçaments de llarg recorregut entre els municipis inclosos en el servei". No obstant això, les empreses interessades poden presentar ofertes per a més d'un lot o, fins i tot, plantejar una oferta integradora dels lots als quals es presenten individualment. 

El lot de les Garrigues inclou també municipis de les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, la Ribera d'Ebre, el Priorat, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià i surt a licitació per un valor estimat d'1.219.200 euros, molt similar al dels altres quatre lots. El contracte serà de dos anys, prorrogables a dos més.

Desplaçar-se o dependre de tercers
Als 19 pobles garriguencs inclosos dins del lot, les realitats són diferents. Cap té oficina bancària permanent, però alguns conserven la secció de crèdit de la cooperativa, que permet disposar de comptes bancaris i fer algunes operacions. Altres també reben la visita periòdica d'algun corresponsal de banca, però cada vegada menys; i algunes seccions de crèdit també s'han perdut. D'aquí que alguns municipis no tinguin ni una cosa ni l'altra: ni oficina bancària, ni secció de crèdit a la cooperativa ni cap corresponsal de banca. Això obliga els seus habitants a haver de fer les gestions presencials a altres localitats i, en els casos que no es té la capacitat per desplaçar-se, a dependre de tercers, siguin fills i parents, siguin veïns de confiança. El despoblament, l'envelliment i l'augment de persones grans que viuen soles, però, fa cada vegada més difícil aquestes gestions. Val a dir que algunes entitats bancàries tenen acords amb Correus que permeten que els carters, prèvia sol·licitud, portin diners en efectiu als domicilis.

Dues vegades al mes
Les oficines bancàries mòbils que es plantegen amb aquest concurs de la Generalitat, innovadores a Catalunya 
-equiparables, en certa manera, al Bibliobús o a les oficines mòbils de la ITV-, oferiran una atenció personalitzada per retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament de rebuts i els tributs als comptes bancaris, consultar moviments i saldos i obtenir extractes de comptes bancaris, entre altres. A més, també prestaran assessorament financer en la gestió tant dels comptes com d'altres productes bancaris i financers d'actiu, passiu i d'intermediació. La intenció és que els municipis disposin d'una oficina bancària mòbil dues vegades al mes, prestat de forma alterna per dues entitats de crèdit. Als de menys de 250 habitants, el compromís és estar-s'hi almenys 30 minuts, i als de més de 250, almenys una hora, dins unes franges horàries que de maig a setembre serien de vuit a tres i la resta de l'any, de vuit a cinc de la tarda.

Segon semestre del 2024
Ara, un cop tret a concurs, les empreses que estiguin interessades a assumir aquest servei tenen temps fins al 20 de desembre per presentar-s'hi. Segons les bases, aquelles que finalment surtin adjudicatàries hauran d'iniciar el servei en un termini màxim de nou mesos a partir de la formalització del contracte, un termini que podran escurçar però mai superar. Per tant, l'entrada en funcionament seria durant la segona meitat del 2024, sempre i quan s'hi presenti alguna entitat bancària, òbviament. 

Aquestes hauran d'adaptar els vehicles i incloure-hi la instal·lació d'un caixer automàtic, desenvolupar el programari necessari, mantenir els equips i sistemes i aportar els mitjans humans per prestar el servei requerit. En aquest sentit, hauran de destinar un mínim de dos professionals per a cada un dels lots: una persona tècnica de banca i una persona que faci de vigilant de seguretat i de transport-xofer. Una altra de les obligacions de les entitats serà el disseny de les rutes i els horaris.


(foto: Caixabank)

'Ofibusos' ja presents a Espanya
Quan es posin en marxa, les oficines bancàries mòbils seran una novetat a Catalunya, però a diverses províncies espanyoles ja fa uns anys que roden. Una de les entitats pioneres a fer-ne servir va ser Bankia, que va començar el 2014. El seu servei el va acabar absorbint CaixaBank, que el 2021 tenia 17 vehicles d'aquest tipus circulant per onze províncies de sis comunitats autònomes espanyoles. L'any passat, els anomenats "ofibusos" van cobrir un 50% més de municipis respecte a l'any anterior, la majoria dels quals a les províncies d'Àvila, La Rioja i Segòvia. El creixement d'aquesta modalitat va en paral·lel al tancament de cada vegada més oficines permanents. A les Garrigues, de moment, cap municipi que tingui oficina permanent s'ha quedat sense.