SUCCESSOS
- ACN/Redacció / La Pobla de Cérvoles

A judici els detinguts el 2020 a la Pobla de Cérvoles per enaltiment del terrorisme nazi

Pretenien crear comunitats blanques aïllades, abastir-se d’armes i preparar una “guerra racial”. Volien aconseguir diners amb el tràfic de marihuana. Les detencions es van fer quan un va voler drogar una dona per mantenir-hi relacions sexuals.

Un dels detinguts al terme de la Pobla. (imatge: Mossos d'Esquadra)

L'Audiència de Lleida ha assenyalat per al dijous 18 de gener el judici a les quatre persones que van ser detingudes a la Pobla de Cérvoles, el Campello (l’Alacantí), Ronda (Màlaga) i Pamplona entre el setembre i el desembre del 2020 en una operació policial d'àmbit estatal vinculada a la supremacia blanca. La fiscalia els acusa dels delictes d'odi, tinença d'armes i contra la salut pública. El ministeri públic sol·licita per cadascun dels delictes penes que oscil·len entre els 2 anys i 4 mesos i els 3 anys i mig de presó. També imposa als processats multes que en el major dels casos arriben als 120.000 euros, així com la prohibició de tenir armes o exercir professions docents, entre altres.

En concret, el ministeri fiscal considera que part dels processats defensaven la supremacia blanca a través d'Internet o canals de missatgeria instantània amb la publicació de missatges que "denigraven persones per no ser de raça blanca, per ser heterosexuals, tenir discapacitat, professar determinades religioses o no ser europeus, arribant a demanar l'exterminació d'alguna d'elles", segons l'escrit d'acusació. De fet, la policia va detectar missatges dels acusats enaltint l'assassinat supremacista de més d'una cinquantena de persones a Christchurch el 2019 o documents sobre Adolf Hitler.

Dos dels processats van viure durant uns mesos en dos masets al terme de la Pobla de Cérvoles per crear, segons els investigadors, "comunitats blanques" aïllades i autosuficients en entorns rurals”. Aquests grups s'havien d'abastir d'armes i preparar-se per al que anomenaven "la guerra racial". Segons el fiscal, van disposar de l'ajuda d'un altre dels acusats per obtenir una finca per desenvolupar un cultiu de marihuana a la zona, que els permetés reunir fons econòmics per materialitzar els seus plans supremacistes. La policia va intervenir en el marc de l'operació diferents armes com una espasa, punys americans, matxets, ganivets i munició il·legal.

La investigació s’havia iniciat a mitjans del 2019, quan es va localitzar a Internet un document, publicat per un dels detinguts, a mode d'ideari i guia programàtica que tenia molts elements en comú amb altres escrits fets per terroristes vinculats al supremacisme blanc. Posteriorment es van identificar les dues persones vivint junts a una zona aïllada. Les detencions es van precipitar l’11 de setembre del 2020 ja que un dels investigats, segons informava el comunicat de Mossos, pretenia subministrar substàncies químiques a una dona per inhibir-ne la voluntat i mantenir-hi relacions sexuals. Els dos homes van quedar en llibertat amb càrrecs i a un se li va retirar el passaport, ja que a més de l’espanyola tenia una altra nacionalitat.