CULTURA
- Redacció / La Granadella

Estrenen al 33 un documental sobre Joan Perucho gravat parcialment a la Granadella

L'audiovisual aborda la relació entre l'escriptor, la por i el trauma de la guerra civil i la seva literatura fantàstica. Compta amb un actor que l'interpreta de jove, amb animacions i amb entrevistes amb experts, com l’escriptor Miquel Maria Gibert.

Fotograma del documental (Imatge: 3Cat)

El canal 33 emetrà demà a les 22.16 h el documental Sang i salsa (de tomàquet). Els fantasmes de Joan Perucho dirigit per Julià Guillamon i Morrosko Vila-San-Juan. L’audiovisual aborda la relació entre l'escriptor, la por i el trauma de la guerra civil i la seva literatura fantàstica. Per fer-ho, recorre a un actor que l’interpreta de jove i que visita algun dels municipis on va viure i on es va inspirar, a animacions i a entrevistes amb experts.

D’entre les localitzacions on es va gravar, hi ha la Granadella, on Perucho va estar designat com a jutge als anys cinquanta. L’autor, de fet, fa aparèixer el municipi tant al llibre Diana i la Mar Morta com a Les històries naturals. Els responsables del documental van enregistrar al municipi de les Garrigues una entrevista amb el doctor en Filologia Catalana i escriptor granadellenc Miquel Maria Gibert. 

Sang i salsa (de tomàquet) compta amb la participació de TV3, la Institució de les Lletres Catalanes i la Diputació de Tarragona. Es va projectar per primera vegada el dimecres 8 de novembre al Teatre Bartrina de Reus, en el marc del Festival Internacional de Cinema de Reus Memorimage i posteriorment, també es va poder veure el 24 de novembre al Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, que se celebra a Igualada. 

El director Morrosko Vila-San-Juan va compartir recentment amb SomGarrigues el desig de fer passis del documental en llocs on han gravat algunes escenes, com és el cas de la Granadella. Encara no hi ha data per aquesta projecció.

La banda sonora del documental és del músic Carles Belda, que també va crear l’espectacle El romanç de les històries naturals en el marc del centenari del naixement de Perucho. L’estiu del 2020 es va poder veure a la Granadella.