OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

Qui és qui entre els finalistes del premi a millor oli de la Fira

Els guardons distingeixen entre la quantitat, segons si són petits productors o grans productors, i atenent els atributs, d'acord amb si es tracta de fruitats verds amargs, fruitats verd dolços o fruitats madurs.

Un dels moments de la Fira de l'any passat. (foto: X.M.)

La primera jornada de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra té com un dels actes més esperats la proclamació dels guanyadors del concurs oficial dels millors olis del certamen. Els guardons reconeixen els elaboradors i els seus olis d'acord amb dues categories. D'una banda, s'atén la quantitat, segons si es tracta de petits productors o de grans productors. De l'altra, es classifiquen els atributs i es distingeixen segons si són fruitats verds amargs, fruitats verd dolços o fruitats madurs. Enguany, l'acte d'entrega de les distincions és el divendres 19 a les 18 h, i comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

La Fira de l'Oli va publicar recentment els dotze olis finalistes per als sis premis del concurs. Els seus elaboradors són principalment de les Garrigues, però també n'hi ha de la Noguera, del Pla d'Urgell i del Camp de Tarragona. Una part significativa ja han estat reconeguts en edicions anteriors, així com en altres certàmens. Per contra, n'hi ha alguns que s'estrenen. Entre els olis, n'hi ha d'olives arbequines, però també de varietats picual, coratina o koroneiki. 

PETITS PRODUCTORS

GRANS PRODUCTORS