OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

Salvador Noguera: 'Hem de ser la capital de l'oli tot l'any, no només tres dies'

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de les Borges Blanques i regidor de Promoció Econòmica i Empresa explica el plantejament de la nova etapa de la Fira de l’Oli.

Noguera, a la presentació del cartell de la Fira. (foto: Aj. Borges)

SomGarrigues - Com ha rebut el sector, dins i fora de la comarca, l'obertura de la Fira al conjunt del país i a noves varietats?
Salvador Noguera -
Dins de la comarca s'ha rebut força bé. Hem anat a visitar quasi tots els productors que havien deixat de vindre i els que no havien vingut mai, tant particulars com cooperatives, i tothom ha acceptat de molt bon grat que ens obríssim a ser la fira de l'oli de Catalunya, que poguessin vindre altres olis, altres varietats, a fer la fira gran i deixar-nos de mirar el melic. Per part dels de fora, hi ha hagut una resposta parcial. Vam parlar amb les DOP i els va sorprendre una mica, certament. Alguns representants vindran enguany de visita, però no descarten ser-hi més endavant com a expositors, ho han de valorar; a altres els queda molt lluny i ho veuen difícil. En resum, en aquest apartat ens queda molta feina a fer, érem conscients que no tindríem cua de gent pel simple fet d'obrir, cal continuar el treball de formigueta i anar insistint i explicant la idea.


S.G. - Amb tot, hi ha hagut un increment de productors. Com s'ha aconseguit?
S.N.
- Anant-los a veure i parlant-hi, del cel no cauen, i aquí hi ha una feina ingent de l'equip tècnic de la Fira. Alguns productors ens explicaven que els frenava el fet que, en cas de guanyar algun premi, no ho poguessin penjar al seu web i les seves xarxes per incorporar la paraula Garrigues. Enguany això no passarà. A contracor, s'ha tret la paraula Garrigues dels diplomes. Si un fa l'esforç de vindre i guanya un premi, aquest no pot quedar en un calaix, l'ha de poder lluir. Tant de bo l'any que ve puguem tornar a posar el nom de la nostra comarca. S'haurà de treballar. 

S.G. - Aquesta és una edició "de transició" vers un nou model de Fira. Cap on us voleu encaminar?
S.N.
- Enguany ja hi ha un canvi important, amb l'obertura, i l'increment de productors també és de destacar com un pas endavant. El nostre objectiu és omplir els dos pavellons d'estands del món de l'oli.

S.G. - Es parla de no quedar-se només en la celebració d'un cap de setmana sinó de projectar la cultura de l'oli al llarg de l'any. Quin tipus d'actes es tenen al cap?
S.N.
- Alguns ja són al programa d'enguany, com presentacions de llibres relacionats amb el producte. També donem continuïtat als Premis Lladonosa, que van néixer vinculats a la Fira i són un complement ideal per poder parlar de Fira durant temps. Poc després d'acabar la Fira ja començaran les semifinals per Catalunya i al maig hi haurà la final a les Borges. Volem, però, que aquesta final no passi desapercebuda, per això cal parlar-ne dins de la Fira, presentar els Premis dins de la Fira i donar-li més difusió. Per la tardor també s'està mirant de fer més coses. Hem de ser la capital de l'oli tot l'any, no només tres dies.