MEDI AMBIENT, SALUT
- Redacció

La Taula de la Qualitat de l’Aire preveu reunir-se aquesta primavera

Aquest òrgan informatiu i consultiu es va constituir fa més d’un any a les Borges Blanques i des de llavors no s’ha tornat a reunir. Acció Climàtica hi presentarà els resultats d’un estudi fet amb el CSIC.

La primera reunió es va fer a finals de desembre del 2022. (foto: M.A.)

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat preveu convocar la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues al març o l'abril i explicar-hi els resultats d'un estudi elaborat amb el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), pel qual s'han fet mesuraments a la comarca durant tot el 2023. Segons fonts del Departament, ara s'estan analitzant les dades del mes de desembre i quan es tingui l'informe complet es convocarà la Taula. Igualment, el Govern també espera que en aquelles dates ja s'hagi aprovat el Pla de Qualitat de l'aire de Catalunya, que inclourà un nou protocol d'activació d'avisos i episodis de contaminació atmosfèrica més enllà de la conurbació de Barcelona i que, segons el Departament, serà un avenç per a les zones de Ponent i la Plana de Vic. Precisament el 30 de gener va acabar el període d'informació pública del projecte de decret que ha de servir per aprovar el Pla.

Un any sense reunions
La Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues es va constituir formalment a finals de desembre del 2022, en un acte al CEI de les Borges Blanques en què van assistir representants dels departaments d'Acció Climàtica i de Salut, de l'Agència de Residus, de la Delegació del Govern a Lleida, dels ajuntaments de la zona (inclosos Torregrossa i Miralcamp), de la Diputació de Lleida, d'Unió de Pagesos, JARC, PIMEC, Universitat de Lleida i les associacions Ipcena, La Banqueta (Juneda) i Fem Llavor (Torregrossa). En aquella trobada van exposar els resultats de dos estudis, un dels quals constatava superacions del valor límit diari de micropartícules PM10, tot i que la mitjana del període analitzat no superava el valor límit anual. L'altre detallava la composició d'aquestes micropartícules i concloïa que majoritàriament era orgànica i mineral, però també registrava concentracions altes de sulfat, nitrat i fosfat, atribuïbles a fertilitzants habituals en zones agrícoles.