ENERGIES
- Redacció / Arbeca , El Cogul , Torrebesses

Important impuls econòmic per a tres comunitats energètiques

Les associacions d’Arbeca, el Cogul i Enerural, que abasta Torrebesses, Almatret i Llardecans, entre altres, podran reforçar els seus projectes i convertir-se en cooperativa de consum les que no ho siguin.

Presentació de la comunitat energètica d’Arbeca el març de l’any passat. (foto: Xavi Minguella)

L'Institut Català de l'Energia (Icaen) ha resolt provisionalment les subvencions SolarCoop per ajudar a constituir o reforçar cooperatives de consum orientades a la producció, distribució i ús d'energia renovable i a l'eficiència energètica. Entre les entitats beneficiàries n'hi ha tres de les Garrigues: Arbeca Sostenible, Associació Energètica del Cogul i la cooperativa Enerural, que abasta Torrebesses, Almatret i Llardecans, a més de Seròs i Sudanell. Cadascuna havia demanat 80.000 euros i en rebrà 72.000, l'import màxim atorgat a la majoria de beneficiaris, 59 a tot Catalunya. "Detectem molt interès en aquesta nova fórmula, que permet posar els ciutadans al centre del model energètic i apostar per les energies renovables al mateix temps", va dir la directora de l'Icaen, Marta Morera, en una visita aquest febrer als Valentins (Ulldecona), on s'està constituint un d'aquests projectes. Les comunitats energètiques són agrupacions de ciutadans, entitats i/o empreses que s'organitzen per generar i gestionar la seva pròpia energia renovable. 

70 socis ja a Arbeca
A Arbeca, l'associació va néixer l'abril passat i ja compta amb 70 socis; destinarà l'ajut a tramitar la constitució com a cooperativa i a encarregar la redacció de projectes, centrats principalment en l'autoconsum col·lectiu. Xavier Sans, president, confia que d'aquí a un mes o mes i mig es concreti de quines cobertes d'edificis, municipals i particulars, es podrà disposar. Pel que fa a Enerural, que ja és cooperativa, l'ajut ha de servir "per crear estructura i donar múscul", diu Mario Urrea, president. Es preveu contractar una jornada i mitja per tirar endavant els projectes i no confiar només en el voluntarisme. A les Borges també s'havia demanat l'ajut, a través de l'Ajuntament i l'Ateneu Popular Garriguenc, però l'Icaen l'ha desestimat i els sol·licitants ho recorreran.