SALUT
- ACN

La Generalitat farà un pla específic per millorar la qualitat de l'aire a la Plana de Vic i a les Garrigues

Es vol incidir en qüestions com les emissions que generen la crema de biomassa i els purins.

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, durant la reunió amb els alcaldes d'Osona. (foto: Nia Escolà/ACN)

La Generalitat ha convocat aquest dijous la Taula de la qualitat de l'aire de la Plana de Vic -l'última va ser el 2019- per explicar als alcaldes la proposta d'elaborar un pla específic per millorar la qualitat de l'aire en aquesta zona. La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha dit que el Pla es farà també a les Garrigues, ja que es tracta de dues zones on es concentra una quantitat molt gran d'elements contaminants. En concret, a la Plana de Vic preocupa especialment l'ozó troposfèric i altres partícules que arriben a través de l'aire i es queden estancades per les característiques orogràfiques de la zona. Barnadas ha dit que no hi ha cap proposta tancada però volen incidir en qüestions com la crema de biomassa i els purins.

Barnadas ha explicat abans d'entrar a la reunió que a la Plana de Vic preocupa especialment l'ozó troposfèric i les partícules PM10 (amb una mida inferior o igual a les 10 micres) i les PM2,5 (amb una mida inferior a les 2,5 micres). En concret, des d'Acció Climàtica expliquen que les concentracions d'aquests contaminants es veuen afavorides, a l'hivern, per les inversions tèrmiques entre la plana i les muntanyes, que dificulten el moviment vertical de l'aire a l'atmosfera i n'impedeixen la dispersió. A l'estiu, en canvi, les característiques orogràfiques de la zona afavoreixen l'entrada de brisa marina i de l'ozó.

Per abordar aquesta problemàtica, el Departament ha convocat després de cinc anys sense fer-ho la Taula de la qualitat de l'aire de la Plana de Vic amb l'objectiu de presentar als alcaldes afectats la proposta d'elaborar un pla d'acció específic per aquesta zona al marge del Pla de Qualitat de l'Aire de Catalunya -actualment en tràmit-. "El que busca el pla és mirar de reduir els contaminants de l'aire i, per això, necessitem tots els actors del territori per prendre unes decisions que afectaran la millora de la salut dels veïns de la Plana de Vic", ha exposat Barnadas.

La secretària d'Acció Climàtica ha dit que, de moment, no hi ha cap document "tancat" perquè la idea és treballar-lo conjuntament amb el territori. "Nosaltres tenim fet un pla base però venim aquí a consensuar-lo amb els municipis", ha aclarit. Segons Barnadas, cal anar "a la font dels contaminants" per buscar les solucions. De fet, ha deixat clar en alguns casos la solució no serà específicament a la Plana de Vic perquè els contaminants poden provenir d'altres parts de Catalunya.

La proposta de pla estableix tant mesures de caràcter estructural, per implementar de forma contínua, com episòdiques, que s'aplicarien en situacions singulars amb nivells especialment elevats d'algun contaminant. Entre d'altres, es vol incidir en la millora de la crema de biomassa; en la reducció de les emissions d'amoníac; en les obres de construcció i demolició; en les emissions industrials; en les del transport rodat; així com també en accions de sensibilització, educació i comunicació.

Barnadas ha detallat que a la zona de la Plana de Vic també es farà especial èmfasi en les emissions derivades de la gestió dels purins, ja que Osona és una comarca "eminentment ramadera amb moltes instal·lacions d'aquestes característiques". La secretària ha dit que incidiran en qüestions com les cobertes per les basses de purins i la recerca de "millors tècniques". En aquest sentit, ha assegurat que el Departament estarà al costat de la pagesia i que farà aportacions econòmiques, sense concretar cap partida.