SALUT
- Redacció / Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques , Torregrossa

L'estació de mesurament de la qualitat de l'aire de Juneda, espatllada des de fa dos dies

La incidència coincideix amb la reaparició de l’extensa capa de fum marró procedent de la zona industrial de l’illa dels Masos, principalment de la fàbrica General d’Olis i Derivats.

La capa de fums que es podia apreciar clarament ahir al matí des de les Borges.

A les cinc de la matinada del dimarts, l’estació de vigilància de la qualitat de l’aire que hi ha a Juneda va deixar de registrar dades de micropartícules PM10 correctament. Des d’aquell moment, les dades automàtiques marquen 8 µm/m3 a totes hores del dia i de la nit, una xifra que és inversemblant que es mantingui inalterable al llarg de tota la jornada, més encara tenint en compte el repunt d’emissions que podia apreciar sobretot ahir al matí, amb la reaparició d’una llarga capa marró de fums provinent de la zona industrial de l’illa dels Masos, entre Castelldans, les Borges i Juneda, principalment de la fàbrica General d'Olis i Derivats.

Fonts de Departament d’Acció Climàtica expliquen a SomGarrigues que l'analitzador de l’estació de vigilància té una avaria i, per tant, les dades que oferia aquests dies no són vàlides (aquest migdia s’ha desactivat el visor de PM10 del web de la Generalitat i de l’app AireCat que monitoritzen els nivells de contaminants a les diferents estacions de la xarxa. Segons el Departament, s’ha passat un avís a l'empresa de manteniment, que avui revisarà l'equip.

Fa just un mes, un error tècnic ja va fer que l’estació de Juneda registrés un pic de contaminació anòmal. L’aparell va arribar a indicar 519 µg/m3 de PM10, una xifra que seria rècord a la zona. Aleshores, el Departament va explicar que s’havien estat fent tasques de manteniment a l'estació i que els índexs que donava no eren correctes. La mateixa directora general de Qualitat Ambiental, Mireia Boya, va assegurar que no hi havia “cap superació anormal a la zona" i que l’estació tornaria a funcionar aviat.