AGRICULTURA, FAUNA
- Redacció / Alcanó

Denunciat a Alcanó per l'ús inapropiat de verí rodenticida

Els Agents Rurals van trobar un miler de punts amb esquers en una explotació agrària del terme.

(foto: Agents Rurals)

Efectius del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme del Cos d'Agents Rurals han dut a terme dues investigacions que han acabat amb dues denúncies per fer servir verí rodenticida al medi natural per matar fauna. Les actuacions han permès eliminar bona part d’aquest producte tòxic que, segons els agents, hagués pogut causar la mort indiscriminada de fauna.

En un dels casos s'ha denunciat el responsable d'una explotació agrària a Alcanó, on es van trobar aproximadament un miler de punts amb esquers amb diverses quantitats de rodenticida, presumptament per a combatre rosegadors. L’altre cas va ser a Golmés (Pla d’Urgell), per haver posat 35 esquers de rodenticida a l'entrada i l’interior de caus de conill.

Els Agents Rurals recorden que aquest tipus de producte rodenticida no pot ser utilitzar al medi natural ni en camps de cultiu, ja que la normativa només el permet dins de porta-esquers que impedeixen la sortida de les captures i aplicat dins de granges o magatzems, o a l'entorn més immediat d'aquests.

“La utilització de verins per a l'eliminació de petits mamífers aconsegueix un efecte contrari perquè pot afectar els seus predadors naturals. Els animals afectats pel verí son una presa fàcil per a depredadors com guineus i rapinyaires, algunes d'elles, com el milà reial, considerada espècie en perill d'extinció”, expliquen des del Cos. “A més de provocar pèrdua de biodiversitat i mortalitat no controlada perquè el verí no selecciona les espècies i mata indiscriminadament, representa un perill de salut pública quan es manipulen esquers o animals que hagin pogut ser enverinats”, afegeixen.

L'ús de verins en el medi natural per matar fauna és un delicte penal que pot comportar penes de presó de quatre mesos a dos anys, així com sancions econòmiques. Des de l'any 2014, quan el Cos d'Agents Rurals va intensificar aquest tipus d'investigació, s'han realitzat 25 atestats per aquesta causa. Per altra banda, des de l'any 2005 s'han produït 25 sentències condemnatòries a tot Catalunya, amb un total de 38 persones condemnades.

Col·laboració ciutadana
El Cos d'Agents Rurals té activa una campanya informativa i de sensibilització per conscienciar la ciutadania de les greus conseqüències de l'ús de verins en el medi natural. La campanya demana la col·laboració ciutadana per poder minimitzar-ne o eliminar-ne els efectes i identificar les persones enverinadores, la qual cosa és sovint extremadament complexa. També alerta sobre el perill per a la salut pública, ja que manipular esquers o animals enverinats comporta un risc molt important.

Davant la sospita d’un possible enverinament no s'han de manipular esquers o animals i cal trucar immediatament al 112 o als Agents Rurals a través del telèfon permanent 24 hores i 365 dies l'any que atèn les trucades ciutadanes (93 561 70 00), on es donarà una primera resposta.