- Redacció / El Soleràs , Juncosa , La Granadella

Territori licita les obres per adequar habitatge dotacional a Bovera, la Granadella, Juncosa i el Soleràs

Les actuacions s'emmarquen en el programa Arrelament per l'equitat territorial, amb un presspost de 472.000 € i anunciat fa prop de dos anys. En paral·lel, s'han fet treballs per crear documents de planificació i ordenació plurimunicipal. 

La consellera Ester Capella amb Manel Marsan, alcalde del Soleràs (Foto: Dep. Territori)

La consellera de Territori, Ester Capella, ha visitat aquest matí l’antiga casa del metge del Soleràs, un dels habitatges de les Garrigues Altes que el Departament convertirà en habitatge dotacional, és a dir, en domicili de lloguer social destinats temporalment a col·lectius amb especials dificultats per accedir a un habitatge, com és el cas dels joves. 

Tal com ha explicat Capella, el Departament ha iniciat avui mateix el termini de licitació de les obres per adequar fins una desena d’allotjament en edificis municipals de Bovera, la Granadella, Juncosa i el Soleràs. Aquestes actuacions s’emmarquen en el projecte Arrelament per l’equitat territorial, que promou la construcció d’habitatge i l’elaboració de documentació de planificació plurimunicipal, i que es va presentar en públic ara fa gairebé dos anys. 

La inversió prevista per habilitar les cases en els quatre pobles garriguencs és de 472.079 € i d’acord al calendari de Territori, les obres han de començar el proper mes de juliol i acabar al desembre.

Poble a poble
Bovera tindrà dos habitatges dotacionals a la planta de sobre del forn; el Soleràs també disposarà de dos allotjaments, un completat en aquesta actuació i un més endavant, a la primera planta del consultori mèdic; es millorarà l’habitabilitat a l’antiga casa dels mestres de la Granadella per crear-hi dos habitatges; i es rehabilitaran les primeres plantes de l’antic ajuntament de Juncosa per fer-hi quatre pisos dotacionals, dos a cada planta. D’aquests, trs quedaran completament acabats durant aquestes obres.  

Aturat a les Garrigues Històriques
El Departament de Territori havia encarregat a principis d’any un inventari d’habitatges buits de l’anomenat sistema urbà del Segrià Garriguenc, és a dir, als municipis d’Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca i Torrebesses, i un estudi socioeconòmic d’aquest àmbit, amb l’objectiu de desplegar-hi el programa que ja estava en marxa a les Garrigues Altes. La manca de pressupostos de la Generalitat per enguany ha frenat aquesta ampliació.

Eines de planificació
En paral·lel a l’habitatge, els darrers mesos s’han dut a terme avenços en els estudis i treballs de planificació i ordenació plurimunicipal de les Garrigues Altes. Entre aquests, hi ha l’avanç de planejament urbanístic de l’àrea. 

Ajudes per habitatge al món rural
En paral·lel a la revisió del projecte d’Arrelament, Capella també ha destacat la publicació de les bases de la propera convocatòria de subvencions per a la rehabilitació del Programa d'habitatge en el món rural, que tindrà un pressupost de 2 MEUR i abastarà municipis de tota Catalunya. La convocatòria, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, s'obrirà previsiblement el 10 d'abril i es podran presentar les sol·licituds entre el 15 d'abril i el 28 de juny.

Hi podran concórrer persones físiques i jurídiques privades propietàries d’un habitatge en municipis de menys de 500 habitants, de fins a 1.000 persones de les comarques de la Terra Alta, les Garrigues, el Ripollès, el Priorat i la Ribera d’Ebre, i els municipis de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, exclosos els municipis més grans.