SERVEIS
- Redacció

El servei de cangurs gratuïts es consolida, amb més de 350 infants el 2023

Cada Consell Comarcal organitza el seu servei. De les Garrigues Històriques, només ho aprofita Alfés. El Pla centralitza l’atenció a Mollerussa. El projecte té l’impuls d’Igualtat i Feminismes amb fons del Ministeri d’Igualtat.

(foto: Xavi Minguella)

El Consell Comarcal de les Garrigues va atendre el 2023 entre els mesos de març i desembre 355 infants de 19 municipis en el servei de cangurs gratuïts Garrigues Concilia (GAC), que facilita als adults temps lliure per a les seves necessitats personals, laborals i d'oci, i que ofereix activitats a la canalla. La xifra confirma la consolidació d'aquest projecte, que es va iniciar a mitjans de juliol del 2022. Durant l'estiu d'aquell any, havia acollit 58 infants de 13 pobles i a la tardor en van ser 44, de 7 municipis. 

Èxit dels cangurs per vacances
L'ens proposava el 2023 quatre modalitats de cangur: el setmanal o mensual durant el curs, el de vacances de Setmana Santa, el de les festes de Nadal i el dels dies de lliure disposició del calendari escolar. Els GAC de vacances van ser els més sol·licitats. Fins a 15 ajuntaments i 187 infants es van beneficiar del cangur durant la Setmana Santa, i 16 municipis i 230 menors ho van fer per Nadal. En molts casos eren famílies que ja l'aprofitaven durant el curs. Els pobles amb més nens apuntats, independentment del tipus de cangur, van ser Arbeca (45), les Borges (38), l'Albi (34), Vinaixa (23), Cervià (20) i els Omellons (20). 

Molt interès a Alfés
Els cangurs s'emmarquen en el Programa Temps x cures del Departament d'Igualtat i Feminismes, finançat pel Pla Corresponsables del Ministeri d'Igualtat i cada ens comarcal decideix com els implementa. L'únic municipi de les Garrigues Històriques adherit és Alfés, que ofereix el servei a l'escola. El 2022 va arribar a 14 infants. El 2023, en van ser 16. 

Canvis al servei al Pla d'Urgell
Al Pla d'Urgell el programa va començar el 2023. A l'estiu, els cangurs es van concentrar al Centre Obert la Banqueta de Mollerussa. A l'hivern, cada poble va tenir una bossa d'hores. Aquest 2024 cada poble podrà gestionar el servei com li convingui.