HABITATGE
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges, un dels nous municipis on es preveu limitar el preu del lloguer

A la primera tongada de principis d’any va ser l’única capital de comarca de Ponent que en va quedar fora.

(foto: Xavi Minguella)

Les Borges Blanques és un dels 131 municipis que el Departament de Territori ha inclòs en la tramitació per declarar-los com a zona de mercat residencial tensionat i on, per tant, s'aplicaran les mesures de contenció del preu del lloguer. Ho ha explicat aquest matí la consellera de Territori, Ester Capella, a Vielha e Mijaran, un altre dels municipis del nou paquet. I és que el Govern ja va declarar l'agost passat 140 municipis com a zona de mercat residencial tensionat. En aquella primera tongada, les Borges va ser l’única capital de comarca de Ponent que en va quedar fora. Ara, a més de les Borges, també hi entren Alcarràs, Almacelles, Artesa de Segre, Bellpuig, Linyola i Ponts, que s’afegiran a Lleida, Mollerussa, Tàrrega, Cervera i Balaguer.

L'ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l'habitatge, que són:

  1. Que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics.
  2. Que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers cinc anys un increment acumulat d'almenys 3 punts per sobre de l'IPC.

Segons fonts governamentals, aquesta ampliació respon als canvis que s'han produït al mercat de l'habitatge en els darrers mesos. “L'increment generalitzat del cost de l'habitatge a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat”, es diu a la nota informativa.

La contenció dels preus del lloguer es podrà aplicar en els següents supòsits:

  1. El lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d'actualització anual d'aquell contracte.
  2. A més, quan es tracti d'un gran tenidor ­­–persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensionat­–­, el lloguer no podrà ser superior a l'Índex de referència del preu del lloguer.

L’anunci arriba just un mes després que hagi entrat el vigor a Catalunya l'aplicació del topall del preu del lloguer en uns primers 140 municipis. Per als 131 nous, la tramitació que ara comença seguirà el mateix procediment que en la primera declaració: s'obre un període d'informació pública de vint dies per tal que administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, s'analitzaran i es respondran i la resolució final es notificarà al Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana perquè la publiqui i pugui entrar en vigor. Caldrà veure, però, si les eleccions del 12 de maig acaben interferint en aquest calendari. Si no hi interfereix, quan finalitzi la tramitació Catalunya tindrà 271 municipis en què s'aplicarà la contenció de les rendes, d'acord amb la llei estatal. En aquests territoris hi viuen més de set milions de persones, el 90% del total de la població.

El Sindicat de Llogateres, un dels principals actors socials que reclamaven un topall en el preu dels lloguers, celebra l’ampliació i recorda que té una guia a disposició sobre com afecta aquesta regulació als inquilins i que inclou consells bàsics “per fer valdre els nostres drets”.