HABITATGE
- Redacció / Castelldans

Un terç de les llars garriguenques tenen un confort tèrmic deficient

Els resultats preliminars d’un estudi del Consell Comarcal destaquen aquesta dada, com també que més de la meitat diu necessitar un esforç econòmic per pagar les factures energètiques a l’hivern.

La tècnica de l'Oficina de Transició Energètica de les Garrigues durant la presentació a Castelldans. (foto: CCG)

El Consell Comarcal de les Garrigues va presentar el passat dilluns 22 d'abril per veu de la coordinadora de Serveis Socials, Tere Garsaball, de la tècnica de l'Oficina de Transició Energètica, Helena Sánchez, i d'Elena Polo, de la consultoria aeioLuz, els resultats preliminars del projecte Diagnosi de la Pobresa Energètica de les Garrigues. L'acte va tindre lloc al Centre de Serveis de Castelldans. La primera extracció de resultats revela que prop d'un terç dels habitatges (un 32,6%) declaren tenir un nivell de confort tèrmic deficient i que més de la meitat (un 56,6% dels casos) afirmen necessitar fer un esforç econòmic per poder fer front a les factures dels subministraments energètics a l'hivern. A banda, dos terços de les cases (66%) depenen de fonts d'energia fòssils per a la calefacció central. La recerca ha recollit la informació procedent de reunions amb grups locals clau, de reunions amb càrrecs polítics i administratius dels municipis, i d'un qüestionari obert a la ciutadania sobre el confort tèrmic que va obtenir 700 respostes d'arreu de la comarca, i a les quals es dona un 95% de confiança estadística.  

Accions a curt i mitjà termini
Està previst que al juny es presenti l'estudi complet sobre pobresa energètica a les Garrigues. Arran de la primera mostra ja es van plantejar accions en el camp de la governança, de la prevenció, de la correcció i de la urgència davant d'aquesta problemàtica. Entre els suggeriments hi havia crear uns protocols per identificar casos de pobresa energètica que contempli les condicions dels habitatges, fomentar espais verds i refugis climàtics, incentivar la informació, la formació i la rehabilitació d'habitatges en el camp de l'eficiència energètica a més d'activar ajudes per a les persones que no puguin fer front a les factures energètiques. També instaven l'ens comarcal a elaborar a mitjà termini un pla d'acció en aquesta línia.